Kako zasiti 4 do 6 gladuša koji vole slatko, bobice i svježe pečeni mirisan doručak? Stiže jedan jednostavan i prefin način za koji će vam trebati ravno-pola sata!
Slušajte ovu kombinaciju:šumsko voće, najdeveno keksima od cjelovitih žitarica, kratko zapečenih, a prelivenih domaćim jogurtom, grčkim jogurtom ili kefirom, a za grešno dobar užitak…s puuuno sladoleda!
Sastojci:
700 g šumskog voća (jagode, borovnice, maline, ribizi..)
100 ml javorovog sirupa
50 g šećera u prahu
3 jušne žlice zobenih pahuljice
2 žlice vode
1 žlica limunovog soka
malo cimeta
Za nadjev:
300 g zobenog brašna
1 žlica praška za pečenje
prstohvat soli
60 g maslaca (narezanog na male komadiće)
2 žlice mlijeka
2 žlice javorovog sirupa
1 veliko jaje
Priprema:
Napravite nadjev tako da pomiješate šumsko voće, javorov sirup, šećer i malo cimeta pa stavite u posudu i zagrijte na srednjoj vatri do vrenja. Kuhajte kojih 3 do 4 minute dok ne dobijete homogenu smjesu s kompaktnijim “sirupom”.
U “manjoj” drugoj posudici pomiješajte zobene pahuljice, vodu i limun pa ih pridodajte smjesi sa šumskim voćem te kuhajte dodatne 2-3 minute. Konstantno miješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Kako biste napravili “tijesto” pomiješajte zobeno brašno, prašak za pečenje i prstohvat soli u širu posude te pridodajte i maslac narežite na komadiće. U maloj posudici pomiješajte jedno jaje, mlijeko i javorov sirup. Pridodajte mokre sastojke suhima pa miješajte dok ne postignete homogenu smjesu.
U male posudice stavite prvo nadjev a zatim ga prekrijte prethodno opisanom smjesom za tjesto. Zapecite 25 do 30 minuta na 185°C. Imajte na umu da nadjev mora biti sočan, a korica zlaćane boje
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....