ZA POD ZUB

Navodno stižu hladniji dani i mi smo spremni upaliti pećnicu. Napravili smo meka peciva s češnjakom i ispala su totalni hit

Ova peciva najbolji su način da potrošite sve ono začinsko bilje koje ste ishitreno kupili na tržnici

Ne znam za vas, ali ja kad vikendom obilazim tržnicu, u svoje platnene torbe kao da želim ubaciti što više toga. Od voća i povrća, do začinskog bilja, koje kupujem u malim pušlekima i za koje već unaprijed znam da ću ga morati zamrznuti jer nema šanse da potrošim sve u iduća dva ili tri dana. Isto mi se dogodilo i ovih dana, ali sam, umjesto da ih sjeckam i ubacujem u zamrzivač, peršin i vlasac ubacila u tijesto za ova predobra, istovremeno meka i prhka peciva s češnjakom. I odmah kažem da ne preporučujem uživanje u njima ako se nakon toga planirate ljubiti.

image
Lidija Lončarić/

Ako ne, onda možete odmah zamijesiti dvostruku količinu tijesta, jer toliko su ukusna i slasna, da će nestati brže nego što ste planirali. Jedini problem moglo bi vam zadati motanje, ali jednom kada shvatite što zapravo trebate raditi, sve će ići kao od šale. I nemojte odustati, jer upravo zbog svih tih slojeva i zapetljaja, više dijelova na pecivu bit će hrskavo. A hrskavo toplo tijesto je, svi već dobro znamo, uvijek najbolja stvar na svijetu.

image
Lidija Lončarić/

ZAPLETENA PECIVA S ČEŠNJAKOM I ZAČINSKIM BILJEM (10-AK KOMADA)

Za tijesto:

oko 350 g glatkog bijelog brašna (po potrebi dodati još)

100 ml tople vode

100 ml toplog mlijeka (kravljeg ili biljnog ako radite vegansku varijantu)

50 g omekšalog maslaca (ili veganskog maslaca) za tijesto

pola vrećice kvasca

prstohvat šećera

1 žličica soli

Za nadjev:

100 g maslaca

1 šaka svježeg začinskog bilja (vlasac i peršin su dobar par, kopar, bosiljak...)

5 režnjeva češnjaka

100 g ribanog tvrdog sira po želji

prstohvat soli

Dodatno:

jaje za premazivanje (po želji)

malo maslaca

krupna sol ili cvijet soli

Pomiješajte vodu i mlijeko, dodajte žličicu brašna i šećer, promiješajte i pustite da se zapjeni. Zatim sve to sjedinite s ostalim sastojcima, osim maslaca, i zamijesite tijesto. Dok mijesite tijesto, postupno dodajte maslac. Trebali biste dobiti meku kuglu. Premažite s malo ulja i pustite da se pokriveno diže. Za to vrijeme od omekšalog maslaca, protisnutog češnjaka, sitno sjeckanog začinskog bilja, soli i ribanog sira napravite nadjev. Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga u pravokutnik i po polovici rasporedite smjesu od maslaca. Preklopite drugom polovicom i režite na dugačke štapiće. Štapiće potom omotajte oko dva prsta i kraj utaknite u sredinu. Rasporedite ih po limu za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Ako koristite jaja, premažite peciva, pospite s malo krupne soli i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne poprime boju. Izvadite iz pećnice, pustite da stoje 2-3 minute pokrivena čistom krpom, a zatim peciva premažite s malo maslaca i poslužite topla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:52