Ne znam za vas, ali ja kad vikendom obilazim tržnicu, u svoje platnene torbe kao da želim ubaciti što više toga. Od voća i povrća, do začinskog bilja, koje kupujem u malim pušlekima i za koje već unaprijed znam da ću ga morati zamrznuti jer nema šanse da potrošim sve u iduća dva ili tri dana. Isto mi se dogodilo i ovih dana, ali sam, umjesto da ih sjeckam i ubacujem u zamrzivač, peršin i vlasac ubacila u tijesto za ova predobra, istovremeno meka i prhka peciva s češnjakom. I odmah kažem da ne preporučujem uživanje u njima ako se nakon toga planirate ljubiti.
Ako ne, onda možete odmah zamijesiti dvostruku količinu tijesta, jer toliko su ukusna i slasna, da će nestati brže nego što ste planirali. Jedini problem moglo bi vam zadati motanje, ali jednom kada shvatite što zapravo trebate raditi, sve će ići kao od šale. I nemojte odustati, jer upravo zbog svih tih slojeva i zapetljaja, više dijelova na pecivu bit će hrskavo. A hrskavo toplo tijesto je, svi već dobro znamo, uvijek najbolja stvar na svijetu.
ZAPLETENA PECIVA S ČEŠNJAKOM I ZAČINSKIM BILJEM (10-AK KOMADA)
Za tijesto:
oko 350 g glatkog bijelog brašna (po potrebi dodati još)
100 ml tople vode
100 ml toplog mlijeka (kravljeg ili biljnog ako radite vegansku varijantu)
50 g omekšalog maslaca (ili veganskog maslaca) za tijesto
pola vrećice kvasca
prstohvat šećera
1 žličica soli
Za nadjev:
100 g maslaca
1 šaka svježeg začinskog bilja (vlasac i peršin su dobar par, kopar, bosiljak...)
5 režnjeva češnjaka
100 g ribanog tvrdog sira po želji
prstohvat soli
Dodatno:
jaje za premazivanje (po želji)
malo maslaca
krupna sol ili cvijet soli
Pomiješajte vodu i mlijeko, dodajte žličicu brašna i šećer, promiješajte i pustite da se zapjeni. Zatim sve to sjedinite s ostalim sastojcima, osim maslaca, i zamijesite tijesto. Dok mijesite tijesto, postupno dodajte maslac. Trebali biste dobiti meku kuglu. Premažite s malo ulja i pustite da se pokriveno diže. Za to vrijeme od omekšalog maslaca, protisnutog češnjaka, sitno sjeckanog začinskog bilja, soli i ribanog sira napravite nadjev. Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga u pravokutnik i po polovici rasporedite smjesu od maslaca. Preklopite drugom polovicom i režite na dugačke štapiće. Štapiće potom omotajte oko dva prsta i kraj utaknite u sredinu. Rasporedite ih po limu za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Ako koristite jaja, premažite peciva, pospite s malo krupne soli i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne poprime boju. Izvadite iz pećnice, pustite da stoje 2-3 minute pokrivena čistom krpom, a zatim peciva premažite s malo maslaca i poslužite topla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....