![36182031](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/10/k_36182031_640.jpg)
Kod nas se mogu pronaći ljubičaste artičoke, dok u našim vrtovima često rastu i one manje zelene s jestivim lišćem. Artičoku nije tako jednostavno očistiti, ali zato njezino meko srce predstavlja pravu poslasticu koju možete pripremati na brojne načine. Kad je kupujete, obratite pozornost na težinu glavice te protrljajte listove kako biste provjerili je li svježa jer će pod prstima površina škripati. Kada je čistite, artičoki prvo uklonite ušiljene vrhove te odrežite njezinu gornju četvrtinu. Ako ima dugu stabljiku, ogulite je i sačuvajte za kuhanje. Kako biste spriječili da posmeđi, rezove na artičoki premažite limunovim sokom.
Punjene artičoke s ribom
Artičoke s ribom
![Skabrnja i Zagreb 14042016 i 30042016
ARTICOKE za Dobru hranu
Foto: Mario Kucera](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/27/16/articoke-006.jpeg)
Artičoke s ribom
Marinirane artičoke s tabbouleh salatom
Marinirane artičoke s tabbouleh salatom
Marinirane artičoke s tabbouleh salatom
Artičoke s bobom i graškom
Artičoke s bobom i graškom
Artičoke s bobom i graškom
Bob s janjetinom, sipom i artičokama
![Kozjak, 200515.
Imanje Bedalov.
Reportaza o bobu na imanju Bedalov.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/5/7/15/imanje_bedalov5-200515.jpg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....