Recept koji vrijedi

Ne plaćajte skupo street food, sami napravite sočnu piletinu u domaćoj lepinji s umakom od krastavaca

 Rawf8/Getty Images/istockphoto
Kad ga napravite i kušate, sasvim sigurno ćete i sami pomisliti kako nisu te nove generacije toliko blesave kad rado posjećuju festivale na kojima se nude ovakva jela

Priprema: 2 sata • Pečenje: 30 minuta • Porcija: 4

Za meso:

1 kg piletine
1 žličica kumina
1 žličica timijana
100 ml maslinova ulja
sok pola limuna
sol i papar

Za umak:
1 veći krastavac
300 g grčkog jogurta
1 šaka peršina, kopra ili mente
sok pola limuna
povrće po želji

Za peciva:
300 g brašna (kombinirati možete bijelo i pirovo)
1 mala vrećica suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
2 žlice maslinova ulja za tijesto
100 ml običnog jogurta
100 ml tople vode
maslinovo ulje
sitno nasjeckani peršin, bosiljak, timijan
2 režnja češnjaka

Priprema:

Piletinu narežite na komade pa je ubacite u zdjelu s maslinovim ulje, soli, paprom, limunovim sokom i drugim začinima. Pustite da stoji u hladnjaku. Zatim u toplu vodu stavite kvasac i šećer, a dodati možete i žlicu brašna. Promiješajte i pustite da se digne. U većoj posudi pomiješajte ostatak brašna, dodajte sol i prašak za pecivo. Dodajte jogurt, dvije žlice maslinova ulja i dignuti kvasac. Zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još brašna ili tekućine. Tijesto mora biti mekano. Pustite da se diže na toplome mjestu oko sat vremena, a zatim oblikujte kuglice jednake veličine. Svaku kuglicu spljoštite rukama. Pecite na dobro zagrijanoj tavi. Na pogačicama se trebaju pojaviti mjehurići. Kada se pojave, okrenite ih i pecite s druge strane. Prebacite ih na tanjur i premažite maslinovim uljem u koje ste stavili sitno nasjeckani peršin, timijan i bosiljak te protisnuti češnjak. Meso ispecite na grillu, a za to vrijeme krastavce naribajte, posolite i pustite da stoje pa ih ocijedite. Pomiješajte ih s grčkim jogurtom, soli, paprom, limunovim sokom i svježim sitno sjeckanim koprom, peršinom ili mentom. Meso poslužite uz umak od krastavaca u lepinji i uz svježe ili pečeno povrće po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 23:04