DOMAĆE S ‘TWISTOM‘

Ne znaš koje je bolje! Ovaj tjedan ne kuhamo samo jedno, nego dva tradicionalna jela s piletinom

Food bloger, fotograf i snimatelj Darko Kontin još pamti okuse piceka i kokoši koje je uzgajala njegova baka, pa je pripremio slasne recepte kojima i danas doziva djetinjstvo

Za našeg snimatelja, fotografa, food blogera i autora stranice Darkova web kuharica Darka Kontina piletina ima posebno mjesto. On na nju, naime, ne gleda samo kao na sastojak u jelima, nego ispred svega kao na simbol obiteljske tradicije i kulinarske baštine. Darko, koji dolazi iz prigorskog kraja, često pronalazi inspiraciju upravo u domaćim receptima koje je naslijedio od obitelji, ali im uvijek daje svoj moderan "tač".

Stoga je, možemo reći, i u Darkovoj kuhinji piletina omiljeni izbor namirnice, baš kao što je to u mnogim domaćinstvima.

image

Darko Kontin

Darko Tomaš/Cropix

"Shvatio sam da je puno jela iz raznih dijelova Hrvatske slično, samo imaju različite nazive. Ali, u osnovi, to je ista tradicija koju su njegovale naše mame i bake", objašnjava Darko kojemu je upravo ta misao bila polazišna točka za pet recepata koje je pripremio s Međimurskim piletom. Nakon što smo vam otkrili njegov recept za pile sa ščipancima, pa onda i za slasnu piletinu u umaku od gljiva, ovog vam puta donosimo njegove recepte za dva ukusna kuhana jela s piletinom za koje ne znaš koje je bolje. No, da biste pronašli svojeg favorita, najbolje je da isprobate oba.

image
Darko Tomas/Cropix

PILEĆI PAPRIKAŠ

Trebat će vam:
500 g pilećih prsa, Međimursko pile
150 g luka
150 g mrkve
80 g korjena celera
800 ml pilećeg temeljca
1 žlica koncentrata rajčice
2 žlice mljevene crvene paprike
60 g kiselog vrhnja
sol i papar po ukusu

image
Darko Tomaš/Cropix

Priprema:

Piletinu narežite na komade te začinite solju i paprom. Na zagrijanom ulju zapecite meso sa svih strana dok ne dobije lijepu zlatnu boju, a zatim ga izvadite i odložite. Na istoj masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte naribanu mrkvu i celer, kratko pirjajte, a zatim podlijte povrće temeljcem da bude prekriveno. Začinite crvenom paprikom, posolite i popaprite po ukusu te dodajte malo koncentrata rajčice. Sve dobro promiješajte, vratite piletinu u tavu i ostavite da se lagano kuha otprilike sat vremena. Po potrebi dodajte još temeljca kako biste na kraju dobili bogat i ukusan umak. Pred kraj kuhanja izvadite meso iz tave zajedno s dijelom temeljca. Temeljac pomiješajte s kiselim vrhnjem, a ostatak povrća u tavi usitnite štapnim mikserom u glatki umak. Vratite mješavinu s vrhnjem u tavu, promiješajte i ponovno dodajte meso. Pospite svježe nasjeckanim peršinom i poslužite toplo uz prilog po izboru, poput riže, tjestenine ili pire krumpira.

image
Darko Tomaš/Cropix

PILEĆI ŽGVACET

Trebat će vam:
400 g fuža
800 g zabataka, Međimursko pile
400 g luka
2 režnja češnjaka
50 ml maslinova ulja
100 ml bijelog vina
1 l pilećeg ili kokošjeg temeljca
400 g pelata (rajčice)
začinsko bilje po ukusu
sol i papar po ukusu
30 g svježeg peršina, sjeckanog

image
Darko Tomaš/Cropix

Priprema:

Na ugrijanom maslinovu ulju kratko zapecite piletinu s obje strane. Kada dobije zlatnu boju, ubacite sitno nasjeckani luk i sve zajedno pirjajte otprilike 7 minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu. Već sada možete začiniti jelo po ukusu. Ulijte bijelo vino i pustite da ispari alkohol, a zatim dodajte kokošji temeljac. Umiješajte pelate (rajčice) i sve dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno miješajući. Fuže skuhajte prema uputama na pakiranju. Pred sam kraj kuhanja umiješajte svježe nasjeckane začine poput majčine dušice, bosiljka ili kadulje u žgvacet i dobro promiješajte. Poslužite žgvacet uz kuhane fuže.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 09:49