Sezonu cimet rolica i službeno smo otvorili receptom za najmekše primjerke, a sada je na redu babka. Isprepleteni meki, sočan kruh s cimetom jedna je od naših omiljenih jesenskih poslastica, još otkad smo prvi put gledali epizodu legendarnog Seinfelda, u kojoj se Elaine i Jerry, prije odlaska na večeru, nađu u slastičarnici u želji da domaćinima kupe babku. No, kao i uvijek, postoji problem. On nastaje kada se zadnja čokoladna babka rasproda pred njihovim očima.
Iako pokušavaju pronaći slasticu koja bi mogla zamijeniti čokoladnu babku, niti jedna se ne čini dovoljno dobrom sve dok, na kraju, u vitrini ne ugledaju babku s cimetom i odluče je kupiti. Bez da vam previše pokvarimo nastavak epizode, reći ćemo samo da smo, nakon što smo je odgledali, još neko vrijeme intenzivno razmišljali o babki s cimetom, a uskoro zatim je i napravili kod kuće. I nismo pogriješili, jer u pitanju je aromatičan kruh koji je teško nadmašiti.
Babka je inače poslastica koja potječe iz židovskih zajednica Poljske i Ukrajine, a nekada se radila od ostataka tijesta od kojeg se radio kruh challah. Ostacima bi se dodali orašasti plodovi i sušeno voće i od tijesta bi se plele pletenice. Kasnije je najpopularnija postala varijanta s čokoladom, a potom i s cimetom, recept za koju vam danas ostavljamo u nastavku. Preuzeli smo ga iz video recepta blogera Binging With Babish.
Trebat će vam:
120 ml toplog mlijeka
1 paketić suhog kvasca
70 g šećera
510 g brašna
1 žličica soli
ribani muškatni oraščić
4 veća jaja
12 žlica maslaca
Za šećerni sirup:
200 g šećera
235 ml vode
Za punjenje:
4 žlice cimeta
200 g smeđeg šećera
227 g maslaca
Priprema:
Mlijeko zagrijte na otprilike 43 stupnja, dodajte kvasac, prstohvat šećera i pustite da stoji 10 do 15 minuta dok se ne zapjeni. Za to vrijeme u većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i muškatni oraščić. Pomiješajte pa dodajte dignuti kvasac. Miješajte jednu minutu, tek toliko da se sastojci sjedine. Dodajte jaja i mijesite još pet minuta ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki. Dodajte polovicu maslaca, i mijesite još 5 do 7 minuta. Dodajte ostatak maslaca i povremeno dodajte još brašna, u slučaju da tijesto postane previše ljepljivo. Tijesto formirajte u kuglu, stavite u posudu koju ste premazali maslacem, prekrijte čistom krpom i stavite na toplo mjesto ili zagrijanu otvorenu pećnicu. Pustite da se diže sat i pola. Tijesto izvadite iz posude, šakom istisnite zrak iz njega pa ga prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći. Napravite sirup za premazivanje babke tako da pomiješate šećer i vodu i kuhate dok se šećer ne rastopi i dok ne dobijete sirup.
Za punjenje pomiješajte cimet, šećer i otopljeni maslac dok ne dobijete pastu.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite ga na pola. Svaki komad tijesta razvaljajte na pravokutnik. Po svakom dijelu premažite nadjev po želji tako da na rubovima ostavite malo mjesta. Zarolajte i svaku štrucu stavite u zamrzivač na 15 do 20 minuta. Nakon toga tijesto izvadite iz zamrzivača i prerežite štrucu na pola. Isprepletite, stavite u kalup za kruh koji ste najprije premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pustite da se diže jedan i pol sat, a zatim pecite 30 do 40 minuta u 190-200 stupnjeva. Kada babku izvadite iz pećnice, stavite je na rešetku za hlađenje i premažite šećernim sirupom. Pustite da se ohladi, narežite na kriške i poslužite.
Dodatan savjet!
Punjenju od cimeta uvijek možete dodati i grožđice, omiljeni džem, druge začine po želji, komadiće čokolade ili orašaste plodove. Također, ako babku ne pojedete isti dan, kada je još svježa i meka, idući dan je možete tostirati, a dobra ideja bit će od nje napraviti i pohani kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....