Današnje jutro proveli smo na tržnici u potrazi za dobrim komadom mesa i pripadajućim dodacima. Odluka je pala na pripremu gustog umaka od koljenice pa smo se, nakon kraćeg razgledavanja vitrina, odlučili za juneću. Na Dolcu smo platili 70-ak kuna za kilogram. Uz to, poslužit ćemo i risotto milanese, no dobra opcija bit će i pire krumpir, njoki ili čak trganci.
KAKO SE PRIPREMA KOLJENICA?
Recepata za osso bucco ima poprilično i rade se na razne načine, a najpoznatija je varijanta osso bucco a la milanese koji se tradicionalno služi uz istoimeni rižoto. Doslovni prijevod jela znači kost s rupom, a radi se o složencu od teleće koljenice koja je narezana na fete debljine oko 3-4 centimetra. Specifičnost jelu daje moždina iz sredine kosti te završni dodatak koji se zove gremolata kojom se dodaje kiselkasta nota jelu.
Koljenica ili osso bucco se može pripremati i od junećih odnosno goveđih koljenica, ali tada vrijeme pripreme traje bitno duže (okus je dakako bogatiji). Kao i kod većine složenaca, okus je bolji sljedeći dan. Kod odabira koljenice, birajte onu bez "glave" te tražite onu od zadnje noge jer ima više mesa. U mesnici zatražite da vam na pilu razrežu koljenicu na komade debljine oko 3 cm, ako možete, nabavite i par bijelih kostiju koje imaju moždinu - nju izvadite i stavite sa strane. Ako mesar inzistira da morate uzeti i "glavu" - od nje napravite temeljac kojim ćete podliti složenac.
RADIMO I KRUH, ALI ONAJ BRZINSKI
Kako bismo pokupili sav slasni umak s dna tanjura jednom kada završimo s koljenicom, odlučili smo se i na pripremu domaćeg kruha. U nastavku ostavljamo recept koji uvijek prolazi i neće vam oduzeti previše vremena - onaj za kruh bez miješenja. Za najbolje rezultate, pecite ga u zatvorenoj gusanoj posudi, dobit ćete lijepu, hrskavu koricu kojoj je tako teško odoljeti.
UPUTE ZA PRIPREMU KRUHA KOJI SE NE MIJESI
SLATKO ZA KRAJ RUČKA
Na kraju, nema do dobrog deserta, a sočan biskvit sa slatkim voćem sjajno će zaokružiti današnji ručak. Srećom, naša suradnica Slavica Šagolj uvijek ima provjereno dobre recepte pa smo i ovog puta upravo od nje posudili onaj za predobar i prejednostavan kolač u kojem se spajaju kruške i rogač, a u slučaju da baš i niste ljubitelj rogača, uvijek ga možete zamijeniti kakaom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....