Za podlogu od prhkog tijesta trebat će vam:
100 g glatkog brašna
40 g šećera u prahu
30 g bademova brašna
1 jaje
1 žumanjak
prstohvat soli
korica pola limuna
1 vanilin šećer
70 g omekšanog maslaca
Za kreme od jogurta:
540 g čvrstog jogurta (3 čašice)
250 g kravljeg sira
2 vanilin šećera
100 g šećera
250 ml vrhnja za šlag
1 vrećice želatine
150 g ribizla
150 g kupina
150 g malina
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Nemojte dugo mijesiti, tek toliko da povežete sastojke jer će u protivnom tijesto biti jako tvrdo i žilavo. Oblikujte tijesto u loptu, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena da odmori.
Kalup za tortu promjera 24 cm premažite masnoćom i lagano pobrašnite. Dno kalupa obložite razvaljanim tijestom, koje zatim prekrijte papirom za pečenje na koji stavite suhi grah ili rižu te pecite 20 minuta na 160 stupnjeva. Prhko tijesto dobro ohladite prije slaganja slojeva od jogurta i voća.
Sir, jogurt, šećer i vanilin šećer stavite u posudu, izmiksajte i stavite sa strane. Želatinu namočite prema uputi na pakiranju. U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje za šlag. Sjedinite izmiksano vrhnje za šlag sa smjesom sira i jogurta. Lagano umiješajte otopljenu želatinu.
Ribizl, maline i kupine razdvojite i od svakog voća 100 grama izmiksajte u pire, a 50 grama ostavite u komadu. Smjesu od sira i jogurta podijelite na četiri jednaka dijela pomoću vage. Jedan ostaje bazni bijeli, u ostala tri umiješajte pire pojedinog voća i komade voća. Na podlogu od prhkog tijesta koja se nalazi u kalupu, izlijte smjesu s malinama, zatim osnovnu smjesu bez dodataka, zatim smjesu s kupinama i na kraju s ribizlom. Budite pažljivi prilikom nanošenja kreme jer je dosta tekuća, no stisnut će se tijekom hlađenja. Tortu prije posluživanja ukrasite miješanim bobičastim voćem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....