Doduše, baš tog dana kad smo ih htjeli snimati nije ih imala Josipa na Tržnici Kvatrić, nego Snježana, njezina majka, na Dolcu koja nam je ispričala kako su ovi, s već malčice izraslim tikvicama, ženski, a muški cvjetovi rastu na stabljikama. Beru se tek malo otvoreni, a vrlo su osjetljivi pa ih je potrebno ubrati ujutro, dok sunce još nije ojačalo. Vrlo su ukusni, pogotovo ako ih nadjenete ricottom ili mozzarellom, inćunima te komadićima pršuta, a mogu se i pržiti, uvaljani u tempuri. Poput tikvica, i njihovi su cvjetovi dobar izvor vitamina C i kalija, a sirovi ili prženi stvarno su ukusan ukras na tanjuru.
Donosimo vam upravo recept za cvjetove tikvica u tempuri s mozzarellom i pršutom.
* Zapamtite: U lov po tržnicama morate krenuti ranije ujutro, dok su još svježi, a tada ih spremite u hladnjak pa za ručak ili večeru napravite pravi specijalitet.
Trebat će vam:
4 cvijeta tikvica 1-2 komadića mozzarelle 1 komadić pršuta gusta smjesa za palačinke (od brašna, soli, jaja, mlijeka i mineralne vode) |
Priprema:
Cvjetove tikvica, muške ili ženske napunite mozzrellom i pršutom pa vrh cvijeta zavrnite da se zatvori. Umočite cvjetove u nešto gušću smjesu za palačinke (možete i u pivsko tijesto) i pržite ih kratko u ulju dok ne budu hrskavi. Ocijediti ih na papirnom ubrusu koji će popiti višak masnoće.
Ništa lakše! Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....