NOVI RECEPT

NEMA DO POLJIČKOG IZ KOMINA: Ali ipak pokušajte napraviti soparnik kod kuće!

 Anite Čizmić / HANZA MEDIA
O vrijednosti tradicije govori i podatak da je zaštićen kao nematerijalna kulturna baština.

Znamo da ništa ne može parirati dobrom poljičkom soparniku koji je pečen u kominu, ali to ne mora značiti da se trebate odreći uživanja u njemu. Donosimo vam recept za verziju soparnika iz kućne radinosti za sve one koji smatraju da ga jedu prerijetko!

Za tijesto:

500 g brašna
pola žličice soli
4 žlice maslinovog ulja
250 ml vode

Za nadjev:

1 kg blitve
5 režnjeva češnjaka
sol
maslinovo ulje

Split, 280214.
Pola-pola soparnik za nedjeljni rucak.    
Foto: Josko Ponos/ CROPIX
Joško Ponoš / HANZA MEDIA

Priprema:

Brašno prosijte sa soli. Dodajte maslinovo ulje te postepeno dodajite vodu kako biste formirali bulu tijesta. Kad se tijesto prestane jako lijepiti, prebacite ga na radnu površinu koju ste prethodno lagano pobrašnili te ga mijesite dok ne postane mekano. Tijesto koje ste dobili podijelite u dvije polovice i ostavite da odmori pola sata. Za to vrijeme pripremite blitvu. Operite ju i uklonite debeli dio stabljike. Listove narežite na trakice te im dodajte protisnute češnjeve češnjaka, sol i maslinovo ulje. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Jednu po jednu polovicu tijesta razvaljajte u krug. Tijesto neka bude što je tanje moguće, pomozite si rukama. Jedno tijesto prebacite na lim. Na njega stavite nadjev i preklopite drugim tijestom. Rubove čvrsto zatvorite. Prije pečenja soparnik još jednom premažite maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju. Kad je soparnik gotov, premažite ga mješavinom češnjaka i maslinovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 18:15