
Trebat će vam:
250 g glatkog brašna
250 g heljdina brašna
žlica masti
prstohvat soli
mlijeko po potrebi (da se zamijesi • glatko tijesto za valjanje)
Za gibalo (nadjev):
1 žemlja, natopljena mlijekom
500 g domaćeg svježeg kravljeg sira
2 žlice pšeničnoga griza
500 ml mlijeka
2 jaja
100 ml domaćeg kiselog vrhnja
1 žlica šećera
sol po potrebi
1 velika bijela repa ili naribana tikva
Za preljev:
200 ml domaćeg kiselog vrhnja
150 g maslaca
Priprema:
Naribajte repu i kuhajte je u zasoljenoj vodi 20 minuta, ocijedite i operite u dvije hladne vode. Narezanu žemlju stavite u zdjelu i prelijte mlijekom da bude dobro natopljena. Dvije žlice pšeničnoga griza skuhajte u pola litre mlijeka i ohladite. Ohlađeni gris i ohlađenu skuhanu repu dodajte u zdjelu k žemlji pa u nju stavite ostale sastojke: sir, vrhnje, jaja, šećer i sol. Zamijesite glatko tijesto od obje vrste brašna, soli, masti i mlijeka. Podijelite ga na tri dijela. Prvi dio razvaljajte na debljinu pola centietra i položite u cimplet (okrugli zemljani pekač), tako da tijesto visi preko ruba. Stavite polovicu gibala i prekrijte drugim dijelom tijesta. Na njega stavite ostatak gibala te krajevima tijesta koji prelaze preko ruba cimpleta preklopite nadjev i prekrijte trećim dijelom tijesta. Na izrađeni gibanik ravnomjerno rasporedite 200 ml vrhnja i narežite maslac na komadiće te ga rasporedite po jelu. Pecite 45 minuta na 200 °C, tako da vrhnje poprimi crvenkastu boju, a maslac se rastopi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....