Savršen obrok

Nemate ideju što jesti na ovim vrućinama? Tjestenina je idealan izbor, ali važno je držati se jednog pravila

Tjestenina je zaista svestrana namirnica, a najbolje se sljubljuje s umacima, povrćem i laganim mesom. Donosimo recepte za tri sočna jela!

Jeste li znali da se Talijani, kraljevi tjestenine, ne odriču ove namirnice ni na ekstremno visokim temperaturama? Iako je riječ o ugljikohidratu, obroci s tjesteninom mogu biti itekako lagani te posebno prijati tijekom ljeta. No, Talijanima je tjestenina više od same hrane - ona je društveni ritual. Zajednički aspekt uživanja u tjestenini pojačava važnost obitelji i zajednice, vrijednosti duboko ukorijenjene u talijanskoj, ali i hrvatskoj kulturi.

Najveća prednost tjestenine je što je svestrana, može se pripremati na bezbroj različitih načina, u toploj ili hladnoj varijanti. Kako god vam više odgovara, jedno je sigurno - pravo je osvježenje za nepce i zbog toga je idealan sastojak za ukusna i osvježavajuća ljetna jela.

Za inspiraciju u pripremi jela s tjesteninom obratili smo se food stilistici i gastro novinarki Slavici Šagolj koja svakodnevno priprema razne slane i slatke delicije te ih dijeli na svojem živopisnom Instagram profilu. Uključivanje tjestenine u njezin svakidašnji ručak ili večeru, kaže Slavica, pravi je užitak i prilika za kreativnost.

- Za početak uvijek biram kvalitetnu tjesteninu. Ovisno o raspoloženju, biram između različitih oblika, od klasičnih širokih rezanaca, makarona do rustikalnih svrdla. Važno mi je da tjestenina bude kuhana "al dente", jer tako zadržava svoju teksturu i bolje upija umake. Ništa manje važno, tjesteninu kuham u velikom loncu sa puuuuno vode, i obavezno posolim vodu kada zakuha, a prije stavljanja tjestenine u nju - otkrila je Slavica.

image

Slavica Šagolj

Ivana Grgic/Cropix

Za pripremu tri recepta s tjesteninom Slavica je koristila vrhunsku Koleda tjesteninu, napravljenu od durum pšenice i kvalitetnih jaja. U ponudi imaju brojne tipove tjestenina te se sve odlično sljubljuju s raznim umacima i dodacima.

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Ivana Grgic/Cropix

Makaroni s mini rajčicama, mladim špinatom i piletinom

Slavičin veliki favorit je tjestenina s cherry rajčicama, špinatom i aromatiziranom piletinom.

- Ono što ovu kombinaciju čini zanimljivom je podloga od luka, češnjaka, maslinovog ulja i sušenih rajčica i paprike. Obrok je toliko osvježavajući da ga poželim jesti svaki dan. Brzo se priprema i idealno je za uživanje na terasi ili balkonu - otkriva Slavica.

Sastojci:

400 g Koleda makarona s jajima

500 g pilećeg filea

350 g mladog špinata

500 g mini rajčica

2 glavice luka

3 češnja češnjaka

100 g sušenih rajčica

1 rog paprika

100 ml vrhnja za kuhanje

parmezan

sol

papar

svježi bosiljak

ulje

Marinada za piletinu:

50 ml soja sosa

žličica dimljene crvene paprike

ulje

papar

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Ivana Grgic/Cropix

Priprema:

U manju posudu stavite sve sastojke za marinadu, obložite njome pileća prsa i ostavite na hladnom da stoji oko pola sata prije pečenja. Piletinu pecite na tavi s malo ulja. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju.

U veću dublju tavu stavite ulje, zagrijte ga i stavite luk narezan na kockice. Kratko ga popržite. Zatim dodajte češnjak, papriku narezanu na kockice, sušenu rajčicu na trakice i pirjajte par minuta. Mini rajčice prepolovite i dodajte u tavu. Kada omekšaju i puste sok dodajte malo soli, vrhnje za kuhanje te kuhajte minutu dvije. Dodajte mladi špinat. Pirjate ga tek toliko da malo uvene.

Dodajte tjesteninu i laganim miješanjem sve sjedinite. Jelo prije posluživanja začinite svježim bosiljkom i parmezanom. Uz tjesteninu poslužite pečenu piletinu.

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Ivana Grgic/Cropix

Salata s tjesteninom i povrćem

Kada je riječ o umacima, sve ovisi o sezoni i namirnicama koje ima pri ruci, kaže Slavica. Ljeti često priprema lagane i osvježavajuće kombinacije, a jedan od njezinih omiljenih izbora je hladna salata od tjestenine s povrćem.

- Idealan je obrok za bilo koje doba dana, i ono najvažnije, višak u hladnjaku može stajati dan dva - ističe.

Sastojci:

400 g Koleda tjestenine svrdla s jajima

100 g gorgonzole

1 avokado

1 zelena tikvica

1 žuta tikvica

1 veći krastavac

2 limuna

150 g maslina

50 g sezama

250 g mini šampinjona

2 stabljike celera

vezica mladog luka

svježe začinsko bilje (bosiljak, origano)

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Ivana Grgic/Cropix

Dresing:

100 ml maslinovog ulja

50 ml balzamičnog octa

50 ml jabučnog octa

1 žlica senfa

sol

papar

svježi origano

Priprema:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Tikvice uz pomoć noža za povrće narežite na tanke ploške. Stavite u manju zdjelu te začinite sa sokom i koricom jednog limuna. Pustite da se marinira oko pola sata. Šampinjone na zagrijanoj tavi ispecite.

Kuhano tijesto stavite u veću zdjelu te dodajte jedan po jedan sastojak. Masline narezane na polovice, krastavac na kolutiće, isto kao i celer i mladi luk. Dodajte ispečene šampinjone i marinirane tikvice. Gorgonzolu narežite po želji, Avokado ogulite te ga odmah pokapajte limunovim sok da ne potamni. Svježe začinsko bilje usitnite i dodajte sastojcima.

U manju zdjelicu stavite sve sastojke za dresing te pomiješajte. Njime začinite salatu, promiješajte i servirajte.

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Ivana Grgic/Cropix

Mesne okruglice sa širokim rezancima

- Ako želim nešto zasitnije, ali i dalje prikladno za ljeto, radim tjesteninu s mesnim okruglicama. Obavezno ih napravim od mješavine mljevene junetine i svinjetine

Sastojci:

400 g Koleda ravnih širokih rezanaca s jajima

500 g miješanog mljevenog mesa

1 jaje

1 glavica luka

3 češnja češnjaka

sol

papar

žličica crvene dimljene paprike

5 dvopeka namočenih u mlijeko

50 - 100 ml mlijeka

2 žlice peršina sitno sjeckanog

ulje

3 žlice oštrog brašna

Za umak:

500 ml pirea od paradajza

3 lista lovora

koja grančica majčine dušice

parmezan svježe nariban

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Ivana Grgic/Cropix

Priprema:

Luk očistite te ga narežite na sitne kockice. Na malo ulja lagano popržite luk dok ne postane staklast. Tada mu dodajte protisnuti češnjak i još pržite oko jedne minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

U dublju posudu stavite meso, jaje i začine te sve lagano izmiješajte. Dodajte ohlađeni luk i dvopek koji ste prethodno namočili u mlijeko. Još dodajte na sitno nasjeckan peršin i sve miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

U dublju posudu stavite par žlica ulja te ga lagano zagrijte.Malom žličicom uzmite meso, rukama oblikujte u okruglicu te uvaljate u oštro brašno. Okruglice stavljajte na zagrijano ulje i lagano popržite sa svih strana. Pečene okruglice zalijte pireom od paradajza, dodajte listove lovora i majčine dušice, na laganoj vatri kuhajte oko 45 minuta.

Pri kraju pripreme okruglica skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Skuhanu tjesteninu servirajte na pladanj te po njoj raspodijelite umak i okruglice.

Prije posluživanja naribajte parmezan i dodajte po želji svježe nasjeckanog peršina.

image

Styling, kuhanje i recepti - Slavica Šagolj

Ivana Grgic/Cropix

Bez obzira na preferencije, ljetna jela s tjesteninom nude neograničene mogućnosti za kreativnost u kuhinji. Kombinacija svježih, sezonskih namirnica s omiljenim oblicima tjestenine može pretvoriti svaki obrok u pravi gastronomski užitak.

Uživajte u ljetu uz ova lagana i ukusna jela!


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Koleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 09:49