Dok lutamo između klupa omiljene nam tržnice, ponekad je zbilja teško suzdržati se i ne kupiti baš sve što se nudi. Sjajne nektarine, lubenice jarkih boja oko kojih zuje pčele, meke breskve i slatke maline, ribizl i borovnice tako često potpuno neplanirano završe u našoj platnenoj vrećici. A onda, dio koji ne pojedemo još na putu do kuće često stavljamo u posude s voćem iz kojih nas, kada se zareda nekoliko užurbanih dana, gledaju sve dok ne počnu mijenjati boju.
I dok banane, primjerice, bez problema ubacujemo u slatki kruh, za ostalo sezonsko voće uvijek biramo neki novi način na koji ćemo ih iskoristiti i u zadnji čas spasiti od propadanja. Radimo tako brzinske preljeve za palačinke i džemove, zdravije voćne sokove, a kada nam se jede nešto slatko i toplo, dobro rješenje uvijek su i biskvit kolači te pite bez dna. U nastavku potražite naše provjerene recepte.
SLATKI KRUH I SOČNI BISKVIT
Popularni banana kruh uvijek radimo po receptu naše kolegice Nede Batinić, a tu su i dva biskvit kolača priprema kojih ne oduzima previše vremena, a za stolom se uvijek razgrabe u trenu. Za kolač s malinama neće vam trebati niti previše sastojaka, dok će jednostavan biskvit s marelicama istovremeno biti sočan i hrskav.
SOČAN, A HRSKAV BISKVIT S MARELICAMA
BRZI DŽEM ILI PRELJEV ZA PALAČINKE
Ako ste, pak, više raspoloženi za palačinke, ali vam je ponestalo omiljenog džema, povrće nasjeckajte i ubacite u lonac, dodajte šećer ili zaslađivač po želji, malo limunova soka i vanilije pa kuhajte 10-ak minuta. Voće bi trebalo omekšati, a uz to će se stvoriti i gusti, sirupasti umak. Sve zajedno zatim možete usitniti štapnim mikserom ili poslužiti s komadićima voća. Ovaj brzinski džem ili preljev, ovisno o tome koliko ga dugo kuhate, bit će odličan za premazivanje palačinki, poslužiti ga možete i uz sladoled ili kao preljev za štrudlu ili biskvit kolač.
ZDRAVIJI SOK
Od prezrelog voća napraviti možete i zdraviji sok. U vrč ubacite maline, borovnice i breskvu, dodajte limunov ili sok limete, tekući zaslađivač po želji (agavin ili javorov sirup i med su odlična ideja), a zatim kuhačom sve zajedno usitnite u pire. Prelijte običnom ili mineralnom vodom i stavite u hladnjak pa poslužite kada za to dođe trenutak. Ovakve sokove uvijek možete dodatno začiniti mentom, bosiljkom, timijanom ili drugim začinskim biljem po želji, a dodati im možete i unaprijed pripremljen sirup od, primjerice, bazge ili mente.
PITE BEZ DNA
Još jedna odlična ideja bit će i brzinske pite bez dna. Napravite smjesu za klasičan crumble ili cobbler, pospite je po sezonskom voću koje je već previše omekšalo, zapecite u pećnici i poslužite još toplo uz kuglicu sladoleda.
Za crumble će vam trebati tek malo brašna, maslaca, dodati možete i zobene pahuljice za još hrskaviji desert, malo šećera, limunove korice, a ubaciti možete i sitno sjeckane bademe ili lješnjake. Crumble napravite od breskve ili marelice, šljiva ili borovnica ili posudu za pečenje napunite miksom voća koje vam već predugo stoji. Voće također možete začiniti limunovim sokom, vanilijom i drugim začinima po želji.
Za cobbler, kolač koji je najbolje opisati kao pitu bez dna, trebat će vam nešto više sastojaka, ali trud će se itekako isplatiti, posebice ako ga poslužite još toplog uz kuglicu sladoleda od vanilije. U nastavku donosimo osnovni recept za tijesto. Zamijesite ga, posudu za pečenje napunite voćem, prekrijte komadima tijesta i pecite dok ne poprimi boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....