TEMPERATURE PADAJU

NEŠTO NA ŽLICU: Lagana francuska juha od luka

 Marko Miščević
Da se lagano zagrijemo!
4 žlice maslaca
3 velike glavice luka
sol, svježe mljeveni papar
120 ml bijelog vina
240 ml pilećeg temeljca
480 ml goveđeg temeljca
8 grančica majčine dušice za kuhanje te nekoliko za kruh
1 baguette
400 g tvrdog kravljeg sira gruyere

Marko Miščević

U zagrijanu posudu staviti maslac te dodati luk izrezan u obliku mjeseca, pržiti ga dok ne poprimi žutu boju. Posoliti, popapriti te dodati bijelo vino i kuhati minimalno tri minute. Zatim dodati pileći i goveđi temeljac te grančice majčine dušice. Kad prokuha, kuhati na laganoj vatri 20 minuta. Maknuti s vatre te iz juhe izvaditi majčinu dušicu. Kruh izrezati na kriške te svaku posuti naribanim tvrdim kravljim sirom, oko pola žlice na svaki komad. Staviti u zagrijanu pećnicu na 1 - 2 minute da se sir otopi, a kruh dobije zlatnu boju. U zdjelicu servirati juhu te staviti prepečeni kruh s dodatkom majčine dušice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 09:40