Dan za ribu

Ni ljeti ne bježimo od jela na žlicu! Radimo morsku maneštru i spajamo grah, ječam i jeftinu sitnu ribu

Imati posudu s lešanim inćunima koje zatim možete ubacivati u sendviče, umake, variva i druga jela vrijedi truda

Pileći temeljac doista uvijek vrijedi imati u zamrzivaču. Dodate li ga svojim varivima, maneštrama i raznim umacima, dobro pripremljeni temeljac jelima će dati kompleksnost i intenzivniji okus, a sve što vam treba za verziju od piletine jest pola sata vremena, korjenasto povrće, pileći hrbat i ekspres lonac. Dobra ideja kako ga potom iskoristiti je recept našeg urednika Gordana Zečića za ukusnu maneštru od ječma i graha, koju zatim dodatno obogatite lešanim inćunima.

image
Marko Miščević/Cropix

Kad idući put budete u ribarnici, nabavite kilu te plave ribe, očistite je i spremite na lešo. Uspijete li odoljeti da inćune ne pojedete odmah kao predjelo (a trebate ih samo posoliti, popapriti i posuti sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom te preko njih ocijediti pola limuna i zaliti ih maslinovim uljem), dodajte ih u tanjur vruće maneštre i uživajte.

Lešani inćuni

Trebat će vam:

1 kg svježih inćuna
maslinovo ulje

image
Marko Miščević/Cropix

Priprema:

Svježim inćunima odstranite glave i utrobu te ih stavite u lonac. Prelijte ih vrućom posoljenom vodom i pustite da kratko zavrije, ne dulje od dvije minute. Ocijedite i pustite inćune da se ohlade. Ohlađenim inćunima odstranite srednju kost pa ih složite u pliću posudu s poklopcem. Prelijte ih maslinovim ulje, posudu poklopite. Tako spremljeni, lešani inćuni mogu stajati u hladnjaku nekoliko dana. Koristite ih kao dodatak jelima, sendvičima ili na brusketima.

Maneštra od graha i ječma

Trebat će vam:

1 manji poriluk
2 mrkve
1 šalica ječma namočenog preko noći
1 šalica kuhanog slanutka ili graha
½ konzerve pelata
temeljac ili voda za podlijevanje
2 režnja češnjaka
peršinov list
maslinovo ulje
lešo inćuni

image
Marko Miščević/Cropix

Priprema:

U loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani poriluk i pustite da uvene. Dodajte sjeckanu mrkvu, ječam i slanutak pa podlijte pilećim temeljcem. Kad zakipi, dodajte zgnječene pelate. Posolite i pustite da se kuha dok ječam sasvim ne omekša i jelo ne postigne željenu gustoću. Začinite sitno sjeckanim češnjakom i na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listom. Poslužite u tanjuru s lešo inćunima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:23