Pileći temeljac doista uvijek vrijedi imati u zamrzivaču. Dodate li ga svojim varivima, maneštrama i raznim umacima, dobro pripremljeni temeljac jelima će dati kompleksnost i intenzivniji okus, a sve što vam treba za verziju od piletine jest pola sata vremena, korjenasto povrće, pileći hrbat i ekspres lonac. Dobra ideja kako ga potom iskoristiti je recept našeg urednika Gordana Zečića za ukusnu maneštru od ječma i graha, koju zatim dodatno obogatite lešanim inćunima.
Kad idući put budete u ribarnici, nabavite kilu te plave ribe, očistite je i spremite na lešo. Uspijete li odoljeti da inćune ne pojedete odmah kao predjelo (a trebate ih samo posoliti, popapriti i posuti sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom te preko njih ocijediti pola limuna i zaliti ih maslinovim uljem), dodajte ih u tanjur vruće maneštre i uživajte.
Lešani inćuni
Trebat će vam:
1 kg svježih inćuna
maslinovo ulje
Priprema:
Svježim inćunima odstranite glave i utrobu te ih stavite u lonac. Prelijte ih vrućom posoljenom vodom i pustite da kratko zavrije, ne dulje od dvije minute. Ocijedite i pustite inćune da se ohlade. Ohlađenim inćunima odstranite srednju kost pa ih složite u pliću posudu s poklopcem. Prelijte ih maslinovim ulje, posudu poklopite. Tako spremljeni, lešani inćuni mogu stajati u hladnjaku nekoliko dana. Koristite ih kao dodatak jelima, sendvičima ili na brusketima.
Maneštra od graha i ječma
Trebat će vam:
1 manji poriluk
2 mrkve
1 šalica ječma namočenog preko noći
1 šalica kuhanog slanutka ili graha
½ konzerve pelata
temeljac ili voda za podlijevanje
2 režnja češnjaka
peršinov list
maslinovo ulje
lešo inćuni
Priprema:
U loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani poriluk i pustite da uvene. Dodajte sjeckanu mrkvu, ječam i slanutak pa podlijte pilećim temeljcem. Kad zakipi, dodajte zgnječene pelate. Posolite i pustite da se kuha dok ječam sasvim ne omekša i jelo ne postigne željenu gustoću. Začinite sitno sjeckanim češnjakom i na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listom. Poslužite u tanjuru s lešo inćunima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....