Ovotjedni favorit

Nije gulaš, a ni bosanski lonac, ali je jednako fino: sporo kuhana junetina još je i bolja kad odstoji

 Angelika Heine/Getty Images
Ako volite jela na žlicu, pa još k tome s mesom, ovo ćete jednostavno obožavati!

Priprema: 15 minuta • Kuhanje: 1 sat i 30 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

2 žlice maslinova ulja
1 veliki luk
500 g junetine
1 stabljika celera
2 velike mrkve
1 manji zeleni kupus
4 režnja češnjaka
1,4 l goveđeg temeljca
3 žlice svježe nasjeckanog peršina
2 žličice suhe majčine dušice i sušenog ružmarina (ili sušenog bosiljka i origana)
2 žličice luka u prahu
sol i svježe mljeveni papar

Priprema:

Zagrijte ulje u većem loncu na srednje jakoj vatri, dodajte govedinu i pecite je sa svih strana dok ne porumeni. Zatim dodajte luk i kuhajte dok ne bude proziran. Dodajte usitnjeni celer i mrkvu. Pecite uz povremeno miješanje oko 3-4 minute, zatim dodajte kupus i pecite još pet minuta dok se ne počne omekšavati; dodajte usitnjeni češnjak i kuhajte dok ne zamiriše, miješajući sve sastojke. Dodajte temeljac, peršin, sušeno bilje i luk u prahu te dobro izmiješajte. Pustite da zakuha pa smanjite toplinu na srednje nisku i poklopite poklopcem. Ostavite da se kuha 10-15 minuta, odnosno dok se kupus i mrkva ne omekšaju. Začinite solju i paprom, a prema potrebi, dodajte još malo sušenog bilja. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 07:10