Iako je grah u našoj kulturi daleko popularniji od slanutka, često se uhvatimo kako u smočnici imamo više konzervi slanutka nego graha, što uopće nije loše kada znamo koliko je zdrava i korisna mahunarka u pitanju. Upravo zato, često u receptima njome i mijenjamo grah, jer ne napuhuje, a čini nam se i svestranijom namirnicom.
Volimo ga, primjerice, u salatama, varivima, od njega radimo namaze i hrskave falafel kuglice, ali odličan je i kao dodatak pireu i juhama. Najbolje od svega, konzerva slanutka košta manje od jednog eura, dok sušeni slanutak u supermarketu možete kupiti po cijeni od otprilike 1,30 eura za 500 grama. Svakako vrijedi spomenuti i kako će vam tih 500 grama zasigurno biti dovoljno za pripremu barem dva ručka za dvoje, a želite li si dodatno olakšati posao, veću količinu suhog slanutka možete skuhati odjednom i držati je u hladnjaku pa koristiti po potrebi.
Kako bismo vam olakšali današnje mozganje oko ručka, odlučili smo napraviti mali popis jela sa slanutkom koja volimo i kojima se često vraćamo, a ako im date priliku samo jednom, vjerujemo da bi to slučaj mogao postati i kod nas. Svako od ovih jela prilično je jednostavno za pripremu, a nutritivno dovoljno bogato, zasitno i, nama najvažnije, jako ukusno.
ZA POČETAK, HUMUS!
Humus je vjerojatno najjednostavnije i najpoznatije jelo od slanutka. Napraviti ga možete od tek nekoliko sastojaka koje sigurno već imate kod kuće, a u slučaju da ste u nabavci u košaricu zaboravili ubaciti tahini, ne brinite, jer napraviti ga možete i sami.
VIRALNI RECEPT, ALI SA SLANUTKOM
Neko vrijeme na društvenim je mrežama bio totalni hit recept za kremasti grah. Isprobali smo ga, ali smo grah zamijenili slanutkom i napravili jelo kojem smo se kasnije još nebrojeno puta vratili.
A ZAŠTO NE BI MOGLI I GRAH I SLANUTAK U ISTI LONAC?
Nema razloga da u isti lonac ne ubacite i grah i slanutak, a dodati mu možete i ječam kako biste napravili baš pravo, zasitno i bogato jelo. Recept za ovo varivo s nama su svojevremeno podijelili u korčulanskoj konobi Planjak.
SOČIVO S GRAHOM, SLANUTKOM I JEČMOM
RIBA I SLANUTAK SE VOLE
Da se riba i slanutak vole jasno je odavno, a upravo brujet po receptu iz restorana Villa Spiza jedan je od najboljih dokaza. Toliko ukusno i zasitno jelo već dugo nismo kušali.
I LIGNJE ISTO!
Znate li da je ovaj gulaš s lignjama i dodatkom slanutka jelo koje će vas okusom podsjetiti na križanca pašticade i dobrog brudeta? Možda je napokon vrijeme da isprobate i uvjerite se da je tome zbilja tako.
ZNATE LI DA OD SLANUTKA MOŽETE NAPRAVITI LAŽNI TOFU?
Kada smo isprobali ovo jelo, toliko nam se svidjela jednostavna priprema, da smo recept odmah poslali svim prijateljima veganima. Svestrano je i kombinirati se može na nebrojeno mnogo načina, i to je glavni razlog zašto ovaj ‘tofu‘ planiramo ponoviti i ovih dana.
SLANUTAK MOŽE ČAK I ZA DORUČAK
Slanutak toliko volimo da ga povremeno poslužujemo čak i za doručak, a još nam je draže kada napravimo ovo jelo pa nam dio ostane za drugi obrok u danu.
POZNATI STREET FOOD U KUĆNOJ VARIJANTI
A što kažete na to da kod kuće napravite najfiniji falafel? Poslužite ga u tortilji, ubacite u lepinju, dodajte jednostavan umak i uživajte.
SALATA JE UVIJEK DOBRA IDEJA
Tražite li ideju za jednostavnu, a zasitnu salatu, stanite, jer imamo recept za vas. Krumpir, slanutak i tuna odlična su kombinacija, posebice ako ih dobro začinite.
GRICKALICA ZA EUROSONG
Ako, pak, tražite ideju što danas grickati, a da nije previše masno, dobra opcija može biti hrskavi slanutak. Kombinirajte ga s orašastim plodovima ili čak smrznutim graškom i iznenadite sve one koji vas s kokicama ili čipsom čekaju na kauču.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....