Iako domaću tjesteninu obožavamo, sama priprema oduzima nešto više vremena pa se često okrećemo kupovnim svježim ili suhim varijantama. No, kada i tog ponestane, a nama se zbilja jede tanjur dobre tjestenine, na red dolaze špecle, špacle ili, originalno, spätzle. Riječ je o tjestenini koja dolazi iz Njemačke, a sam naziv u doslovnom prijevodu znači "mali vrapčići".
KAKO SE RADI?
Ono zbog čega posebno volimo špacle ili špecle, kako god vam je draže, jest i činjenica da za pripremu nije potreban baš nikakav poseban alat niti previše vremena. Dovoljna će biti tek daska za rezanje i nož. Kada napravite gotovo tekuće tijesto, jednostavno dio stavite na dasku i pomoću noža u vodu ispuštajte manje, duguljaste komadiće. Osim na ovaj način, špacle možete napraviti i pomoću posebnog alata, ribeža, a pomoći si možete i slastičarskom vrećicom.
VAŽNO PRAVILO
Tijesto za špacle, dakle, daleko je jednostavnije za pripremu od klasične tjestenine kao što su, primjerice, rezanci ili ravioli. Radi se od jaja, brašna i soli, a u smjesu se dodaje i voda, mlijeko, pa čak i jogurt kako bi bila rjeđa te kako bi se tijesto lakše ispuštalo u vodu. Osim osnovnih sastojaka, dodati možete i špinat, pire od buče ili drugo povrće po želji. Pravilo je da se po osobi koristi jedno jaje te, kad se zbroje sve osobe za stolom, dodaje još jedno dodatno jaje.
RECEPT ZA ZELENE ŠPECLE S PANCETOM
UZ ŠTO POSLUŽITI?
Ova vrsta tjestenine najbolje se slaže uz kremaste umake kao što je onaj od šampinjona, a dobro će se složiti i uz pileći paprikaš ili različite varijante gulaša, kako špecle ili, kako ih oni nazivaju nokedli, poslužuju u Mađarskoj.
Nijemci, a posebno Bavarci, vole i käsespätzle ili špacle sa sirom i maslacem. Kombinaciji se često dodaje i pirjani luk, a nije neobično niti uparivanje s pivom. Osim u Njemačkoj, varijanta ovog jela popularna je u Austriji, posebice na skijalištima.
Također, špecle možete raditi i u slatkoj verziji te ih na kraju na tavi završiti s maslacem, šećerom i krušnim mrvicama.
MOGU LI SE PODGRIJAVATI?
Iako se najčešće kuhaju odmah nakon što se napravi tijesto, špecle zapravo mogu stajati u hladnjaku i do nekoliko dana. Kada su kuhane, dobro se ocijede, a zatim se spremaju u posudu, dobro se zatvore i koriste po potrebi. Kada ih želite koristiti, jednostavno ih stavite u tavu u kojoj ste zagrijali maslac i poslužite uz umake po želji.