PLUS, DOBRI SAVJETI

Nikad bolje knedle sa šljivama! Ovo je jedini recept koji vam treba za omiljeni klasik, uvijek ispadnu kao bakine

Ako do sad niste isprobali sami napraviti ovu poslasticu, krajnje je vrijeme. Uz ovaj recept vidjet ćete da nije ni teško, a ni komplicirano kako ste možda mislili

Ovisno o ukusu, na knedle sa šljivama neki stavljaju tek žličicu prženih mrvica, a mi smo ih odlučili napraviti vrlo ukusnima: 150 grama maslaca rastopili smo u zdjeli pa u njega usipali krušne mrvice, dosta cimeta i šećera. Dobili smo veliku količinu smjese u koju smo dobro uvaljali knedle tako da su ostale sa svih strana obavijene mrvicama s mirisom cimeta...

ODABIR KRUMPIRA

Za knedle kupite onaj brašnasti i birajte krumpir koji je stariji. Prepoznat ćete ga po hrapavoj kori, za razliku od mladog krumpira, koji ima vrlo glatku koru. Onaj malo stariji ima više škroba i manji udio vode, što je poželjno kod pripreme knedli.

image
Biljana Blivajs/Cropix

NA ŠTO PAZITI

Trebate fino, mekano i rahlo tijesto, pa krumpir kuhajte u ljusci jer ćete tako izbjeći višak vode u krumpiru. Kad je skuhan, ocijedite ga i pustite desetak minuta da se ohladi pa ga ogulite. Obavezno ga protisnite kroz pasirku. Miksanje se ne preporučuje jer će smjesa, budete li je miksali, biti gumasta. Protisnutom krumpiru dodajte oštro brašno, prstohvat soli te jedno ili dva razmućena jajeta, ovisno o količini krumpira.

image
Biljana Blivajs/Cropix

PRIPREMA TIJESTA

Tijesto miješajte prstima dok smjesa ne postane glatka. Izbjegavajte dugo miješanje jer će tijesto u konačnici biti sve tvrđe i žilavije. Ne pretjerujte ni s brašnom, koristite ga samo toliko da povežete sastojke. Na pobrašnjenoj podlozi smjesu oblikujte u valjak debljine četiri centimetra pa nožem podijelite na jednake dijelove. Svaki komad tijesta dlanom oblikujte u krug pa spljoštite da dobijete disk.

TRIK NAŠIH BAKA

Za kremastije tijesto dodajte u nju jednu žlicu svinjske masti ili kockicu maslaca sobne temperature i dobro umijesite.

PUNJENJE KNEDLI

Premda neki u knedle stavljaju zamrznuto voće, komadiće čokolade, domaći pekmez, smrvljene kekse ili kreme čvršće teksture, mi ćemo se držati klasike. Ljeti su to, naravno, svježe šljive i marelice! Knedle punite s jednom manjom ili pola veće šljive, odnosno polovicom marelice uz prstohvat šećera. Sitnije voće kao što su jagode, maline, borovnice ili ribizl dozirajte čajnom žlicom, a ako je voće kiselo poput ribiza, slobodno stavite i jednu žlicu šećera.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Nadjev stavite u sredinu tijesta i polako, u smjeru kazaljke na satu, prekrivajte nadjev i formirajte kuglu. Lagano među dlanovima poravnajte da bude što pravilnija i da nema otvora kroz koji bi nadjev prilikom kuhanja mogao curiti. Ponavljate postupak dok ne potrošite sve tijesto.

image
Marko Miščević/Cropix

KUHANJE KNEDLI

U većoj i dubljoj posudi zakuhajte vodu. U kipuću vodu stavljate jednu po jednu knedlu i pustite da zakuhaju. Kada se počnu dizati na vrh, kuhajte još maksimalno osam do deset minuta.

image
Biljana Blivajs/Cropix

KAKO PRIPREMITI PREZLE

U većoj tavi rastopite maslac te dodajte krušne mrvice. Lagano ih popržite, zatim dodajte šećer i cimet po želji i pustite da se šećer rastopi. Kuhane knedle stavite u tavu s prezlama i šećerom te ih pažljivo promiješajte.

image
Marko Miščević/Cropix

KNEDLE OD KRUMPIROVA TIJESTA

(Recept Zorana Šimunića Šime i Slavice Šagolj)

Trebat će vam:

1,3 kg brašnastog krumpira
500 g oštrog brašna
malo muškatnog oraščića
sol
2 jaja
150 g maslaca + malo za tijesto
100 grama krušnih mrvica
50 g šećera
1 čajna žličica cimeta
šljive ili marelice

image
Marko Miščević/Cropix

Priprema:

Krumpira u kori stavite kuhati u posoljenu hladnu vodu dok ne omekša. Kad je kuhan, procijedite i pustite da se malo ohladi. Nabodite ga na vilicu i ogulite mu koru. Protisnite oguljeni krumpir kroz pasirku ili prešu, a možete ga i naribati na ribež u zdjelu.
Dodajte oštro brašno, prstohvat muškatnog oraščića i sol.
Dodajte razmućena jaja.
Postupno miješajte prstima dok smjesa ne postane glatka i nježna. Smjesa se ne smije lijepiti ni za zdjelu ni za podlogu. Ostavite tijesto da se odmori pet do deset minuta, a potom ga razvaljajte na promjer pet centimeatra.
Valjak podijelite na osam jednakih dijelova, pa svaki dio prvo oblikujte u kuglu kako biste vidjeli koliko će velike biti knedle. U ruci zatim lagano spljoštite kuglu na debljinu od jedan centimetar.
Stavite odkoštanu šljivu ili marelicu u sredinu i ravnomjerno ‘‘obucite‘‘ u tijesto te formirajte kuglu.
Kuhajte desetak minuta u prethodno zagrijanoj vodi.
Dok se knedle kuhaju, otopite maslac u većoj tavi te dodajte krušne mrvice, a potom šećer i cimet. Lagano popržite.
Kuhane knedle dodajte u tavu te nježno prevrtite da ih prekrije umak i kratko zapecite dvije do tri minute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:17