I sami znate kako je piletina od davnina omiljeni izbor u mnogim kuhinjama, a za našeg snimatelja, fotografa, food blogera i autora stranice Darkova web kuharica Darka Kontina ona ima posebno mjesto. On na nju, naime, ne gleda samo kao na sastojak, nego i kao na simbol obiteljske tradicije i kulinarske baštine. Darko, koji dolazi iz prigorskog kraja, često pronalazi inspiraciju upravo u domaćim receptima koje je naslijedio od obitelji, ali im uvijek daje svoj moderan "tač".
"Shvatio sam da je puno jela iz raznih dijelova Hrvatske slično, samo imaju različite nazive. Ali, u osnovi, to je ista tradicija koju su njegovale naše mame i bake", objašnjava Darko kojemu je upravo ta misao bila polazišna točka za pet recepata koje je pripremio s Međimurskim piletom. Nakon što smo vam otkrili njegov recept za pile sa ščipancima, ovoga vam puta donosimo njegov recept za piletinu u umaku od šumskih gljiva.
Jedan je to od onih recepata koje rado priprema kad mu se jede nešto baš jako fino i utješno. Prednost ovog jela je i što je brzo gotovo - mogli smo vidjeti iz prve ruke, a uz veću količinu sastojaka imat ćete odličan ručak za dva dana.
PILETINA U UMAKU OD ŠUMSKIH GLJIVA
Trebat će vam:
600 g pilećeg filea, Međimursko pile
300 g šumskih gljiva
1 luk, srednje velik
150 ml pilećeg temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
30 g maslaca ili ulja
sol i papar po ukusu
200 g riže
20 g svježeg peršina, sjeckanog
300 g glatkog brašna
2 jaja ili 110 ml vode
sol
Priprema:
Pileći file začinite solju i paprom te ga na zagrijanom maslacu ili ulju kratko zapecite sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite meso iz tave i odložite ga na stranu. U istoj tavi na preostaloj masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte šumske gljive narezane na manje komade i nastavite pirjati dok ne puste tekućinu i omekšaju. Podlijte gljive pilećim temeljcem i kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne reducira. Umiješajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i pustite da se lagano krčka dok ne postane kremasto. Dodajte svježe nasjeckani peršin i vratite pileći file u umak, ostavljajući ga da se kuha još nekoliko minuta dok se svi okusi ne povežu. Za prilog skuhajte rižu u slanoj vodi i oblikujte je prema želji prije posluživanja, koristeći kalup ili zdjelicu kako biste dobili elegantan oblik na tanjuru. Pileći file u umaku od šumskih gljiva poslužite uz rižu, preliveno dodatnim umakom za bogatiji okus.
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....