Savršen ručak

Nikad više suho i dosadno: Imamo recept za sporo pečeno meso koje uvijek ispadne sočno

 Lauripatterson/Getty Images/istockphoto
Pecite ga s krumpirima, batatom, ciklom ili drugim povrćem po želji, ali obavezno polako i na nježnoj temperaturi

Priprema: 15 minuta • Pečenje: 4 sata • Porcija: 4-6

Trebat će vam:

1 žlica maslinova ulja
1,5-2 kg junećeg vrata
1 veća glavica luka
4 mrkve
2 stabljike celera
450 g mladog krumpira
480 ml goveđeg temeljca
240 ml crnog vina
4 režnja češnjaka
pola žličice ružmarina
pola žličice majčine dušice
1 list lovora

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150 °C.

Meso posolite i popaprite.

U velikoj gusanoj posudi zagrijte žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Meso pecite oko četiri minute sa svake strane dok ne porumeni, dodajući još ulja ako je potrebno. Oko mesa posložite narezani luk.

Pomiješajte temeljac, vino, grubo usitnjeni češnjak, ružmarin i timijan. Prelijte preko mesa. Dodajte lovorov list.

Pustite da lagano kuha na štednjaku na srednje jakoj vatri. Nakon što tekućina proključa, poklopite i stavite u pećnicu te pecite 2 sata. Dodajte krumpir, mrkvu i celer i pecite još 2 sata (za meso od 2 kg) ili dok pečenje i krumpir ne omekšaju. Odbacite lovorov list.

Kad je pečeno, meso nježno razvucite vilicom na velike komade, ili narežite na deblje komade. Poslužite s povrćem i prelijte sokom od pečenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:34