Ako se za neko jelo na žlicu može reći da bismo ga češće rado jeli, pa čak i svaki dan - tada je to gulaš! A osim što je ukusno, nije nepoznato i da krijepi nakon dugih noći, napornog rada i čašice previše... Stoga se, ako ste se ikad zapitali, s razlogom iza ponoći servira i na svadbama. Gulaš je zapravo jelo s mnogo lica, tradicionalno potječe iz mađarske kuhinje, a može se jesti kao sasvim običan gablec, no bez problema ga možete poslužiti i za svečani ručak. Stoga nije neobično da ga mnogi stavljaju i na svoj novogodišnji jelovnik pa je itekako dobra ideja da to učinite i vi, pogotovo ako ste u Novu godinu ušli rasplesani, veseli i probdjeli do jutra. Ovdje recimo i kako postoje klasični i vinski gulaš, a samo o vama ovisi koji će vam biti draži. Osnovna razlika između ta dva jela krije se u dvije namirnice - prva je, naravno, vino, a druga krumpir.
Tajna dobrog gulaša
Nerijetko se mnogi zabrinu kad vide namirnice koje idu u gulaš propitkujući količinu luka. Međutim, da biste skuhali fini, gusti i aromatičan gulaš, uz dobar komad mesa trebate pripremiti i odgovarajuću količinu luka. Naime, upravo je u luku, zna svaka domaćica i kuhar profesionalac, tajna gustoće gulaša. Ne kaže se stoga bez razloga da u gulaš ide onoliko luka koliko ide i mesa. Međutim, vrlo je važno da vam ne zagori kako ne biste pokvarili okus cijelog jela.
Koje vino odabrati
Za gulaš možete birati bijelo, ali i crno vino, to ostaje vama na odabir. Vinom se, naime, dodatno naglašavaju arome te boja u gulašu, pa ćete tako s crnim vinom dobiti tamniju boju jela. Kod kuhanja gulaša, vrlo je važno vino dodati pred kraj kuhanja, kako bi alkohol ispario, a arome ostale postojane.
Kako da meso postane meko
Kod gulaša se cijeni strpljenje. Dakle, ako nemate ekspres lonac koji će ubrzati proces kuhanja, oboružajte se strpljenjem jer gulaš se mora kuhati dugo i polako na niskoj temperaturi. Samo višesatno kuhanje omekšat će i najtvrđi komad mesa koji će se potom topiti u ustima.
SAVJET VIŠE! Ako u gulaš dodajete korjenasto povrće, tada vodite računa kako mu ne treba jednaka termička obrada kao i mesu. Stoga ga ne treba staviti kuhati odmah na početku, već ga slobodno možete dodati na polovici vremena kuhanja.
Više dobrih savjeta za pripremu savršenog gulaša pronađite ovdje.
VINSKI GULAŠ
Trebat će vam:
500 g junetine od mišića
500 g luka
60 g koncentrata rajčice
200 ml vina
200 g krumpira, prema želji
300 ml goveđeg temeljca
sol i papar
1 žličica ljute crvene paprike
1-2 ljuta feferona
2 lista lovora
1 žličica majčine dušice
1 žličica kima, po izboru
1 žlica svježeg peršinova liste, nasjeckanog
masnoća
Priprema:
Meso narežite na kocke podjednake veličine, a luk sitno nasjeckajte.
Na zagrijanu masnoću stavite pirjati luk dok ne postane staklen, stoga pazite na temperaturu da ne bi izgorio. Kad je luk uvenuo, dodajte mu meso i pirjajte, također na srednje jakoj vatri, dok ne pusti vodu. Najbolje poklopljeno.
Kad meso pusti vodu, začinite ga i nastavite pirjati polagano dolijevajući temeljac. Kuhajte tako dok meso ne postane mekano. Pred kraj kuhanja dodajte vino i krumpir narezan na kockice. Pirjajte još dvadeset minuta. Pa servirajte toplo uz knedle od kruha, palentu ili jednostavno svježe pečeni, još topli kruh.
Više recepata i savjeta za gulaš možete pronaći i ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....