Provjereni recept

Ništa ne veseli kao domaća ljetna šalša, chef Mate Janković podijelio je svoj recept za ovaj klasik

To mu je ujedno i najdraže jelo, a za njega kaže kako ništa nije ni blizu okusu i ljepoti jednostavnosti tog jela

Ne znamo za vas, ali pomisao na ljeto kod nas izaziva više od jedne asocijacije, barem kad je hrana u pitanju. To su, između ostalih, lubenica, dinja, riba, lignje, sladoled, smokve, tikvice i, naravno, rajčica, pomidori, paradajz ili pome! Ima li uopće išta ljepše nego uživati u zrelom voću i povrću u bezbrižno ljetno jutro, poslijepodne ili večer u dobrom društvu, po mogućnosti uz more!? Slažemo se - nema, jer najljepše stari su najčešće i najjednostavnije.

image

Chef Janković šalšu radi s rajčicom sorte šljivar

Unsplash

Ovaj članak posvetit ćemo rajčicama. Onim slatkim i sočnim ljetnim primjercima lijepe crvene boje koje, za razliku od drugih dana u godinu, napokon imaju sve što tražimo - božanstveni okus i miris. I premda ih najčešće jedemo tako što ih nakon pranja u hladnoj vodi narežemo na kriške, pa još onako tople posolimo i zalijemo domaćim maslinovim uljem i posipamo, ako imamo, listićima svježeg bosiljka - s rajčicama i od rajčica možemo praviti mnoga jela. Nama je svakako najdraže, dakako kad ih se nauživamo, sačuvati ih za vrijeme kad nisu u sezoni tako što od njih kuhamo sok i šalšu.

image

Chef Mate Janković

Press

Međutim, ovog vam puta nećemo prenijeti neki već viđeni recept, već onaj iskusnog domaćeg chefa. Vlasnik zagrebačkog restorana SOL tapas na hrvatski i sam je ljubitelj domaće šalše, a kako je radi podijelio je i sa svojom vojskom pratitelja na Instagramu. Trenutno chef Janković boravi na otoku Pagu pa ga je svježi bosiljkom za ovo jelo počastio Matija Bregeš, koji je se ovog proljeća vratio na otok te je ponovno preuzeo funkciju chefa kuhinje restorana Boškinac.

"Vrlo često su me pitali koje mi je najdraže jelo, a odgovor bi uvijek bio - tjestenina s domaćom šalšom! Radim ju vrlo jednostavno", kaže chef Mate Janković u nastavku nabrojavši sastojke potrebne za ovo jelo.

ŠALŠA MATE JANKOVIĆA

Trebat će vam:

dobro maslinovo ulje
rajčica sorte šljivar
češnjak
sol
papar
šećer
bosiljak

Pripremu chef Janković nije posebno opisivao, ali možete po fotografijama vidjeti kako je napravio ovo jelo. Rajčice pripremite, pa na maslinovom ulju kratko prepržite češnjak pazeći da ne izgori, zatim dodajte oguljenu i sitno sjeckanu rajčicu pa kuhajte dok ne pusti svoj sok i dok se ne počne reducirati. Pred kraj dodajte i listove svježeg bosiljka.

Željenu tjesteninu skuhajte da bude al dente, pa je umiješajte u šalšu.

Chef Janković u jelo je na kraju dodao i burratu koju je zalio maslinovim uljem, zatim chiffonadu od bosiljka, cvijet soli i sve skupa dovršio parmezanom.

"Ništa nije ni blizu okusu i ljepoti jednostavnosti tog jela", zaključio je na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 12:25