Za tijesto će vam trebati:
150 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
70 g hladnog maslaca narezanog na kockice
1 veće jaje
pola praška za pecivo
prstohvat soli
Za nadjev:
500 g svježeg kravljeg sira
100 g šećera
1 vanilin šećer
130 g maslaca
3 velika jaja
200 g milerama
180 ml vrhnja za šlag
1 žlica ekstrakta od vanilije
sok i korica jednog limuna
2 žlice kukuruznog škroba
Priprema:
Priprema kolača počinje pripremanjem tijesta. U posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli, promiješajte. Dodajte na male kockice narezan hladni maslac. Prstima usitnite zajedno maslac i brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i prašak za pecivo i umijesite tijesto. Ako vam se baš ne sljubljuje, dodajte žlicu hladne vode. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno pola sata ili dok pripremite nadjev i kalup.
Kalup za tortu s odvojivim dnom promjera 25 cm namažite masnoćom i pobrašnite.
U veću posudu stavite omekšali maslac, šećer i vanilin šećer te mikserom napravite finu glatku smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje da smjesa bude pjenasta. Dalje miješajte ručno te dodajte svježi sir, mileram, sok i koricu limuna i škrob. Promiješajte. Vrhnje za šlag lagano pjenjačom istucite u šlag te umiješajte špatulom u smjesu.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, valjkom za tijesto oblikujte u veliki krug. Imajte na umu da tijestom morate obložiti cijeli kalup i stranice sve do gornjeg ruba. Kad ste s tijestom gotovi, ulijte smjesu u kalup. Smjese ima dovoljno, sve do vrha kalupa. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko sat. Isključite pećnicu i pustite da se torta ohladi u njoj. Ohlađen kolač izvadite iz kalupa, stavite na pladanj i ohladite nekoliko sati u hladnjaku. Prije posluživanja možete ukrasiti šećerom u prahu.
Napomena!
Tijesto je vrlo podatno tako da ćete ga s lakoćom razvaljati. Da biste ga lakše prebacili u kalup, činite to na papiru za pečenje, kad ga dovoljno razvaljate, samo okrenite i s lakoćom obložite kalup. Tučeno vrhnje za šlag smjesu čini pjenastom.