ISPROBANI RECEPTI

NJEŽNE PROLJETNICE PUNE OKUSA: Šparoge i ricotta na kruhu

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Jednostavan recept

ZA TIJESTO:

500 g glatkog brašna
250 ml tople vode
1 žličica šećera
1 žličica soli
50 g rastopljenog maslaca
25 g svježeg kvasca

ZA NADJEV:

200 g šparoga
1 žlica nasjeckane mente
200 g ricotta sira
sol
2 – 3 žlice maslinova ulja
1 češanj češnjaka
sok pola limuna
papar

Marko Miščević / HANZA MEDIA

U toplu vodu stavite šećer i kvas da se zapjeni. U veću posudu stavite brašno i sol. Zapjenjeni kvas umiješajte u brašno i na kraju dodajte rastopljeni maslac koji ne smije biti topao. Tijesto umijesite ručno ili električnom miješalicom. Tijesto u posudi pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči. Minimalno pola sata. Razvaljajte tijesto na 1 cm debljine oblikujte u željeni oblik i pecite na zagrijanoj tavi kao da pečete tortilje, samo ovdje je riječ o ipak malo debljem tijestu. Otprilike po dvije-tri minute sa svake strane. Pečeni tanki kruh stavite odmah u čistu kuhinjsku krpu da se jako ne ohladi. Šparogama odstranite donji tvrđi dio te ih kratko blanširajte u slanoj vodi. Nakon 2-3 minute šparoge izvadite iz vruće vode, ocijedite ih i prelijte hladnom vodom. Pustite ih da se ocijede. U manju posudu stavite ricotta sir u koji dodajte sitno nasjeckanu mentu i parmezan i dobro izmiješajte. U drugu posudu stavite maslinovo ulje, usitnjeni češnjak, sok polovice limuna, sol i papar i izmiješajte. U pripremljenu marinadu stavite blanširane šparoge da se mariniraju minimalno pet minuta. Posluživanje: kruh premažite ricotta sirom te dodajte marinirane šparoge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 13:11