Uvijek pali!

Njoke u kremastom umaku spas su za dane kad ne znate što biste kuhali, a jede vam se fino

 Lauripatterson/Getty Images
Iako u ovom receptu nema mesa, slobodno im dodajte pancetu, pršut ili kobasicu i jelo će biti još aromatičnije

Priprema: 10 minuta • Pečenje: 15 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

1 žlica maslinovog ulja
230 g gljiva
sol i papar
500 g njoka od krumpira
120 g pilećeg temeljca
240 ml vrhnja
4 režnja češnjaka
začinska mješavina po želji
½ žličice dimljene paprike
140 g svježeg špinata
½ žličice soli
grubo mljeveni crni papar po ukusu

Priprema:

Zagrijte žlicu maslinovog ulja u velikoj i dubokoj tavi. Narezane gljive začinite solju i paprom pa pecite na jakoj vatri par minuta, dok lagano ne porumene i ne omekšaju. Polovicu kuhanih gljiva izvadite na tanjur.

U istu tavu s polovicom pečenih gljiva dodajte nekuhane njoke od krumpira, pileći temeljac, vrhnje, usitnjeni češnjak, omiljene začine, dimljenu papriku i četvrt žličice soli. Zakuhajte na srednjoj vatri i sve dobro promiješajte. Pokrijte poklopcem i pustite da se njoki kuhaju oko pet minuta na srednjoj vatri, odnosno dok umak ne prokuha.

Dodajte svježi špinat i kuhajte na srednje jakoj vatri uz često miješanje dok špinat ne povene. Začinite s još soli, svježe mljevenim krupnim crnim paprom i dimljenom paprikom. Vratite ostatak gljiva i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 01:53