IMA LI NEČEG SLATKOG?

NOVI RECEPT ZA SOČNE LIMUN KOCKE: Osvježavajuće, a kremaste kocke kojima je teško odoljeti!

Limun kocke nije osobito fensi desert. Ipak, kad god su poslužene na stolu rijetko će se naći onaj koji će odbiti tanjurić ovog pomalo demode kolača koji je istovremeno kremast, punog okusa i osvježavajuć.

Ono što je bitno jest da pokušate nabaviti što bolje limune i po mogućnosti domaće. Limuni zapravo i ne poznaju sezonu tako da u njima možete guštati cijele godine. Za one odvažnije isprobajte varijantu s dodavanjem malo narančina soka, a tajna ovog recepta je u karameliziranom maslacu kako kaže

Tijesto:

180 g maslaca
70 g šećera u prahu
65 g granuliranog šećera
naribana korica limuna
naribana narančina korica
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
210 g glatkog brašna

Nadjev:

6 većih jaja
400 g granuliranog šećera
50 g šećera u prahu
2 jušne žlice naribane korice limuna
prstohvat soli
250 ml ocijeđenog limunovog soka
3 jušne žlice ocijeđenog narančinog soka
130 g glatkog brašna
šećer u prahu za posipavanje

Pleh dimenzija 22cm X 32cm obložite papirom za pečenje. Slobodno stavite malo više papira kako vam se kolač ne bi zalijepio s bočnih strana.

U srednje velikoj tavici otopite maslac na laganoj vatri. Kako se maslac topi tako će se krenuti lagano pjeniti, a ubrzo će poprimiti i zlaćanu boju. Polagano ga miješajte kako se ne zagorio. Maslac vam u konačnici mora davati blago orašastu aromu. Jednom kad je maslac poprimio smeđu nijansu maknite ga s vatre, a zatim rasporedite po plitkoj zdjeli ili drugom plehu pa zamrznite na 45 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kad se maslac stisnuo, premjestite ga žlicom ili špatulom u zdjelom pa izmiksajte dok ne bude lijepo kremast. Dodajte obje vrste šećera, limunovu koricu, narančin sok, ekstrakt vanilije i sol pa zatim miksajte dok se svi sastojci lijepo ne prožmu. Nakon toga dodajte postepeno i brašno lagano miksajući. Ako vam se stvaraju grudice ili vam se smjesa dojma previše suhom dodajte vrlo malo mlijeka (1 jušnu žlicu pa lako dodajte još ako bude potrebe). Zatim tako pripremljeno tijesto rasporedite po plehu za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite kojih 10-12 minuta.

U međuvremenu dok se tijesto peče pripremite nadjev i to tako što ćete umutiti jaja, granulirani šećer, šećer u prahu, naribanu koricu i prstohvat soli u širokoj posudi. Zatim postepeno dodajte limunov i narančin sok, a zatim i brašno pa miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. tako pripremljen nadjev rasporedite po pečenom tijestu.

Smanjite temperaturu pećnice na 165°C i pecite još 30 minuta dok u sredini kolača ne bude pečeno.Pustite da se kolač hladi prvo na rešetki u pećnici, a zatim kad je potpuno ohlađen ga premjestite u hladnjak. Režite ga oštrijim nožem koji ste prethodno namočili u toplu vodu i potom osušili kako bi vam kocke lijepo ispale. Po želji ih možete posipati šećerom u prahu. Ovako pripremljene kocke od limuna trebale bi zadržati svoj oblik i okus do pet dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 22:25