CHEFOVSKI HIT RECEPT

Obožavamo kekse s pekmezom, ali ova Linzer torta po receptu Priske Thuring nas je raspametila

 Marko Miscevic/Cropix
Chefica Priska Thuring s nama je podijelila recept za tortu prepunu božićnih okusa...

"Na početku karijere, kad sam tek počinjala kuhati, htjela sam se baviti slasticama, ali nikad nisam za to imala previše strpljenja, tako da je odavno jasno da mi to nikad neće postati glavna preokupacija. Držala sam se onoga što mi je bilo lakše, dakle tave. Jako volim tradiciju, i pokušavam se držati toga, ali kako sam živjela posvuda - rođena sam u Švicarskoj, odselili smo se u Kanadu kad mi je bilo pet godina, već dugo živim u Hrvatskoj, a i dosta plovim po svijetu u zadnje vrijeme - u dodiru sam s raznim tradicijama. Ali moja mama je uvijek čuvala tu švicarsku tradiciju, i otuda Linzer torta. Nju je radila sestra moje bake, i to nam je uvijek bilo najvažnije za Božić. Puno je tu božićnih okusa - klinčići, cimet, muškatni oraščić itd", rekla je chefica Priska Thuring kada nam je svojedobno predstavila ovu sočnu blagdansku poslasticu.

Recept potražite u nastavku.

image
Marko Miscevic/Cropix

Linzer torta s bademima i pekmezom od malina po receptu Priske Thuring

Trebat će vam:

130 g glatkog brašna

1/4 čajne žličice praška za pecivo

na vrh noža mljevenog klinčića

1/3 čajne žličice mljevenog cimeta

140 g badema u prahu

40 g mljevenih tostiranih lješnjaka

150 g maslaca

140 g šećera u prahu

fino ribana korica 1 limuna i 1/4 naranče

1/3 čajne žličice soli

1 jaje

pekmez od malina

listići badema

Priprema:

Pripremiti kalup promjera 22 cm – obložiti papirom za pečenje. Brašno prosijati s praškom za pecivo i začinima pa dodati badem u prahu i nasjeckane tostirane lješnjake. Maslac sa šećerom u prahu pjenasto izmiksati, dodati koricu limuna, naranče i sol. Dodati jaje i miksati u glatku smjesu. Maknuti s miksera i umiješati suhe sastojke. Trećinu smjese staviti u kalup i poravnati. Ostatak smjese staviti u dresir-vrećicu. Uz rub kalupa našpricati “ogradicu” od tijesta širine 1 cm. U sredinu namazati pekmez od malina debljine ½ cm. Poravnati pekmez i po cijeloj torti našpricati rešetku od tijesta. Po tijestu posuti badem u listićima. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Peći dok se sredina torte ne podigne.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2024 08:52