Probajte im odoljeti

Obožavani klasik u novom ruhu: Evo kako napraviti pravu slunjsku masnicu, ali i Petrinu izvedenicu

Ako ste proteklog vikenda propustili novi nastavak gastro putopisa naše najbolje slastičarke, tada je ovo tekst za vas

Dok čekamo najavljenu emisiju iz Svetog Martina na Muri, gdje će naša najbolja slastičarka posjetiti Stanka Trstenjaka - strastvenog zaljubljenika u tradiciju, zaštitnika svega međimurskog i šampiona u izradi pofratne gibanice, sa zazubicama se prisjećamo posljednje emisije. Tradicionalna poslastica slunjskog kraja, ako ste je ikad probali, trajno ostaje u sjećanju. Da ne bi pala u zaborav, trudi se svaki putnik namjernik govoreći o njoj u zemlji i svijetu, ali i stanovnici Slunja, prepoznavši je kao vrijednu gastronomsku baštinu, koju nude svojim sve brojnijim gostima.

Stoga ne čudi što su se Petra Jelenić i Antitalent Production u novoj sezoni njihova popularnog gastro putopisa Slatka kuharica, koji možemo pratiti nedjeljom na HRT-u, a recepte i na službenom Instagram profilu, otputili u Slunj. To je, naime, mjesto gdje se peče najslasnija masnica, a kako se pravi po originalnom receptu, gledateljima je otkrila Anka Magdić.

Ta staro slunjsko seljačko jelo, objasnila je, ime je dobilo jer se nekad uvijek radilo od domaćeg skorupa. Naime, kako su ljudi prije imali puno blaga, dakle krava, kuhalo se i mlijeko pa se od njega pravio sir. Skorup se nakon kuhanja kupio s mlijeka par dana i onda bi se od toga radila masnica. I tako je masnica, jer je skorup vrlo mastan, dobila ime.

SLUNJSKA MASNICA
Recept gospođe Anke Magdić za Slatku kuharicu

Trebat će vam:
3 jaja
sol po potrebi
400 g skorupa (ili vrhnja)
400 g svježeg kravljeg sira

Za tijesto:
1 jaje
prstohvat soli
300 ml vode
oko 700 g brašna
ulje

Priprema:

Pomiješajte jaje, sol i vodu pa dodajte malo po malo brašno dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite u dva dijela, izradite, premažite uljem i ostavite oko pola sata da odmori.
Za nadjev u umućena jaja dodajte sol, skorup i sir pa dobro izradite.
Na pobrašnjeni stolnjak stavite tijesto. Malo pouljite pa razvucite u svim smjerovima.
Rasporedite pola nadjeva po cijeloj površini tijesta. Savijte masnicu. Prebacite u nauljeni lim za pečenje.
Ponovite s drugim mlincem (tijestom).
Masnicu nauljite pa stavite peći na 30 - 40 minuta u pećnicu zagrijanu na 200 °C (bez ventilatora).

SAVJET VIŠE: U tijesto možete malo namrviti i kvasca.

Inspirirana krajem u kojem gostuje, ali i ovim jelom, Petra je, naravno, napravila i svoju verziju ovog jela. Nazvala ju je masnica u zeleno, a osim zbog okusa, gospođa Anka pohvalila ju je i zbog prezentacije, a mi je jedva čekamo isprobatii.

MASNICA U ZELENO
Recept Petre Jelenić

Za tijesto:
350 g pirovog brašna
20 g kvasca
30 g šećera
3 žumanjka
70 g mlijeka
80 g maslaca
prstohvat soli

Priprema:

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto.
Oblikujte pa zamotajte u foliju. Pustite na sobnoj temperaturi da kvasac proradi (15-ak minuta) pa spremite u hladnjak, najbolje preko noći.

Za nadjev:
200 g indijskih oraščića, prelijte vodom i ostavite preko noći
300 g miješanog lisnatog povrća (blitva, kelj, špinat)

Priprema:

Blanširajte povrće pa ohladite u lednoj vodi. Ocijedite.
Ocijedite indijske oraščiće i stavite u blender. Dodajte povrće, malo soli, par režnjeva češnjaka, dvije-tri žlice kiselog vrhnja i izblendajte u glatku kremu.
Popravite okus ako treba (sol-papar) i ako je slučajno pregusto dodajte malo vode.
Tijesto razvaljajte što tanje, namažite nadjev po cijeloj površini tijesta pa zarolajte u roladu.
Roladu stavite u kalup obložen papirom za pečenje i pustite na udvostruči volumen.
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 40 minuta. Pečenu masnicu izvadite iz peći, namažite tanko uljem i prekrijte krpom.
Nakon 10-ak minuta izvadite iz kalupa, omotajte krpom i pustite da se ohladi.

Ovu, ali i sve druge emisije iz serijala možete pogledati besplatno i na HRTi, samo se trebate registrirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 16:21