Iako dobro kelj varivo baš nikad ne odbijamo, ovih smo dana veliku zelenu glavicu koju smo za vikend kupili na tržnici odlučili iskoristiti na malo drugačiji način. Zavirili smo u našu zbirku recepata i izdvojili sedam dobrih ideja. Svaki od recepata koje dijelimo u nastavku isprobali smo i sami se uvjerili da su u pitanju jela koja ćemo rado ponoviti, pa i preporučiti prijateljima gurmanima. Stoga, ne bojte se eksperimentirati i umjesto omiljenog variva, kelj ovih dana poslužite na malo drugačiji način.
SOČNE ROLICE S KELJOM ZA RUČAK ZA DVA DANA
U slučaju da volite sarmu i japrak, odlična ideja za ručak koji vam može potrajati čak dva dana bit će i rolice od kelja punjene mljevenim mesom. Puniti ih možete čistom junetinom, a dodati možete i rižu, ali i dodatke kao što su ribana mrkva i celer. Dodajte im temeljac i vino pa sve zajedno ispecite u pećnici i poslužite uz prilog po želji. Naša preporuka je pire krumpir.
ROLICE OD KELJA PUNJENE MLJEVENIM MESOM
RIBA I KELJ SE VOLE
Tražite li inspiraciju za jednostavna riblja jela, dobra ideja mogla bi biti kombinacija sa škarpinom ili inćunima. Priprema ovih jela neće vam oduzeti previše vremena, a rezultat će biti kompletan, ukusa, zasitan ručak nakon kojeg će svi tanjuri biti prazni.
MESNI FAVORIT
Volite li ipak više meso, razmislite o tome da napravite sočnu teleću jetru u narančinu soku s čipkastim keljom. Ako vam pri ruci nije čipkasti, naravno, koristiti možete i običan kelj i gotov ručak imate već u 30-ak minuta.
KRUMPIR I KELJ, ALI NE U VARIVU
Osim u varivu, kelj i krumpir odlično se slažu i u popečcima. Za ovo jelo neće vam trebati previše vremena, a poslužiti ga možete tek uz dobar, jednostavan umak na bazi grčkog jogurta s, primjerice, koprom, ili uz zdjelu zelene salate.
PITA ILI PAŠTA?
Kelj se odlično slaže i s tijestom, bez obzira je li riječ o prhkom ili domaćoj tjestenini. Slana pita s keljom bit će dobra opcija ako želite da vam dio ručka ostane i za sutrašnji gablec, dok raviole s keljom po receptu Ivana Zidara napravite za kakvu posebniju priliku.