SOČNE, SLATKE, OMILJENE

Od omleta do zlevanke: ovo je naših 5 apsolutno najdražih jela s rajčicama ovog ljeta

U vrtu imate više rajčica nego što možete napraviti salata ili ste ih, zavedeni mirisom, na tržnici kupili daleko previše nego vam zapravo treba? Nema problema, imamo pet fantastičnih recepata koje trebate isprobati što prije

Svakog ljeta otkrijemo barem jedno jelo s rajčicom kojim zatim do kraja sezone ostajemo gotovo opsjednuti. Prošle godine smo, primjerice, rajčice pekli gotovo svaki drugi dan pa takve, još slađe i slasnije, dodavali gotovo svakom jelo koje nam je palo napamet. Jedne godine totalni hit bio nam je španjolski klasik, ribana rajčica na tostu, u kojem smo uživali skoro svakog jutra. I tako bismo, zapravo, mogli nabrajati do prekosutra, jer rajčice su, osim što su nam omiljeni ljetni plod, i nevjerojatno svestrane.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovog ljeta teško se odlučujemo koje nam je jelo najdraže i uglavnom neprestano vrtimo nekoliko načina pripreme pa vam ih danas baš sve ostavljamo u nastavku i odabir recepta za ručak ovih dana u potpunosti prepuštamo vama.

DOBRA PREPORUKA: GDJE U ZAGREBU KUPITI NAJBOLJE RAJČICE?

OMLET IZ PEĆNICE? U SVAKO DOBA DANA

Kada vam treba ideja za brz, jednostavan, a jako ukusan doručak ili ručak, svakako razmislite o tome da napravite omlet iz pećnice. Po receptu naše Slavice Šagolj, trebat će vam još i, naravno, rajčice, što u ovo doba godine neće biti baš nikakav problem, a kada se sve zajedno poveže, dobit ćete zasitno jelo koje možete poslužiti uz krišku svježeg ili tostiranog kruha ili salatu po želji.

RECEPT: OMLET IZ PEĆNICE S RAJČICOM

image
Berislava Picek/Cropix

PEČENE RAJČICE NA DVA NAČINA

Od pečenih rajčica zbilja možete napraviti nebrojeno puno jela, ali mi među najdraža ubrajamo upravo sočan sendvič s mozzarellom, koji je odlična opcija i za putne zalogaje ili piknik uz more, te 20-minutne njoke od ricotte u gustom umaku od pečene rajčice. I vjerujte nam, koju god od ove dvije opcije odabrali, apsolutno ne možete pogriješiti, jer oba jela toliko su dobra da ćete vrlo vjerojatno na kraju završiti s komadićem kruha u rukama i iz posude za pečenje skupljati ostatke pečenih rajčica.

RECEPT: SENDVIČ S RAJČICAMA

image
Marko Miscevic/cropix/

RECEPT: 20-MINUTNI NJOKI S UMAKOM OD RAJČICE

image
Lidija Lončarić/

LISNATA PITA S KOJOM SE MOŽETE ZAIGRATI

Hrskave lisnate pite obožavamo, a ova za koju nam je recept svojevremeno ustupila Slavica Šagolj najjednostavnija je od svih i za stolom uvijek izaziva oduševljenje. Vjerujte nam, provjerili smo u nekoliko navrata. Sve što vam treba su rajčice, tikvice i maslinovo ulje, a kada je pita gotova, dodajte joj možete još i feta sir i pršut te orašaste plodove. Želite li dodatno začiniti stvar, tijesto prije pečenja uvijek možete premazati i ricotta ili drugim sirom po želji, koji ste aromatizirali, primjerice, svježim bosiljkom i uljem od bosiljka. Ma, za prste polizati!

RECEPT: LISNATA PITA S RAJČICAMA I TIKVICAMA

image
Berislava Picek/Cropix

A TKO JE ZA SLANU ZLEVANKU?

Otkad smo prvi put napravili ovu zlevanku s rajčicama, vraćamo joj se barem jednom tjedno. Prvo, brza je za pripremu i odlična za usputno grickanje. Drugo, poslužiti je možemo i gostima, jer je lagana i dobro se slaže uz dodatke kao što su sirevi i naresci. Treće, ako nam poneki komad i ostane, odlična je opcija za sutrašnji gablec na poslu uz čašu jogurta. Ako pitate nas, ovo je već dovoljno razloga da slasnu zlevanku još jednom zamutimo već danas.

RECEPT: ZLEVANKA S RAJČICAMA

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:01