Svakog ljeta otkrijemo barem jedno jelo s rajčicom kojim zatim do kraja sezone ostajemo gotovo opsjednuti. Prošle godine smo, primjerice, rajčice pekli gotovo svaki drugi dan pa takve, još slađe i slasnije, dodavali gotovo svakom jelo koje nam je palo napamet. Jedne godine totalni hit bio nam je španjolski klasik, ribana rajčica na tostu, u kojem smo uživali skoro svakog jutra. I tako bismo, zapravo, mogli nabrajati do prekosutra, jer rajčice su, osim što su nam omiljeni ljetni plod, i nevjerojatno svestrane.
Ovog ljeta teško se odlučujemo koje nam je jelo najdraže i uglavnom neprestano vrtimo nekoliko načina pripreme pa vam ih danas baš sve ostavljamo u nastavku i odabir recepta za ručak ovih dana u potpunosti prepuštamo vama.
DOBRA PREPORUKA: GDJE U ZAGREBU KUPITI NAJBOLJE RAJČICE?
OMLET IZ PEĆNICE? U SVAKO DOBA DANA
Kada vam treba ideja za brz, jednostavan, a jako ukusan doručak ili ručak, svakako razmislite o tome da napravite omlet iz pećnice. Po receptu naše Slavice Šagolj, trebat će vam još i, naravno, rajčice, što u ovo doba godine neće biti baš nikakav problem, a kada se sve zajedno poveže, dobit ćete zasitno jelo koje možete poslužiti uz krišku svježeg ili tostiranog kruha ili salatu po želji.
RECEPT: OMLET IZ PEĆNICE S RAJČICOM
PEČENE RAJČICE NA DVA NAČINA
Od pečenih rajčica zbilja možete napraviti nebrojeno puno jela, ali mi među najdraža ubrajamo upravo sočan sendvič s mozzarellom, koji je odlična opcija i za putne zalogaje ili piknik uz more, te 20-minutne njoke od ricotte u gustom umaku od pečene rajčice. I vjerujte nam, koju god od ove dvije opcije odabrali, apsolutno ne možete pogriješiti, jer oba jela toliko su dobra da ćete vrlo vjerojatno na kraju završiti s komadićem kruha u rukama i iz posude za pečenje skupljati ostatke pečenih rajčica.
RECEPT: 20-MINUTNI NJOKI S UMAKOM OD RAJČICE
LISNATA PITA S KOJOM SE MOŽETE ZAIGRATI
Hrskave lisnate pite obožavamo, a ova za koju nam je recept svojevremeno ustupila Slavica Šagolj najjednostavnija je od svih i za stolom uvijek izaziva oduševljenje. Vjerujte nam, provjerili smo u nekoliko navrata. Sve što vam treba su rajčice, tikvice i maslinovo ulje, a kada je pita gotova, dodajte joj možete još i feta sir i pršut te orašaste plodove. Želite li dodatno začiniti stvar, tijesto prije pečenja uvijek možete premazati i ricotta ili drugim sirom po želji, koji ste aromatizirali, primjerice, svježim bosiljkom i uljem od bosiljka. Ma, za prste polizati!
RECEPT: LISNATA PITA S RAJČICAMA I TIKVICAMA
A TKO JE ZA SLANU ZLEVANKU?
Otkad smo prvi put napravili ovu zlevanku s rajčicama, vraćamo joj se barem jednom tjedno. Prvo, brza je za pripremu i odlična za usputno grickanje. Drugo, poslužiti je možemo i gostima, jer je lagana i dobro se slaže uz dodatke kao što su sirevi i naresci. Treće, ako nam poneki komad i ostane, odlična je opcija za sutrašnji gablec na poslu uz čašu jogurta. Ako pitate nas, ovo je već dovoljno razloga da slasnu zlevanku još jednom zamutimo već danas.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....