Patlidžan ili balancana povrće je koje raste u raznim oblicima, veličinama i bojama, uspijeva u toplim klimatskim uvjetima, prikladno je za mnoga jela, a neka su bez njega potpuno nezamisliva. Za razliku od nekih vrsta povrća, sjeme svih vrsta patlidžana je jestivo, što uvelike olakšava i pojednostavljuje njegovo kuhanje.
Boje patlidžana su zaista posebne, kreću se od bijele, boje lavande, tamnoljubičaste, višebojne prugaste, kao i manje uobičajenih - blijede zelene, žute, pa čak i crvenkaste. Kako pripremati patlidžan? Ako vam ne smeta njegova koža, bolje je da ne gulite jer se u samoj koži nalazi dio arome zbog koje je ova namirnica tako specifična.
Patlidžani se najčešće prilikom kuhanja režu na pola, sjeckaju ili režu na ploške, ali se i peku cijeli kada trebate njegovo svilenkasto meso za jelo, kao što je baba ganoush.
Patlidžan je bogat tekućinom i zna biti gorak pa ne čudi da ga se često u pripremi soli. Sol ima ulogu izvući višak tekućine iz njega i ublažava njegovu gorčinu. Patlidžan možete marinirati, od njega spravljati džemove, ali ga i kiseliti baš poput klasične zimnice.
Od lagane salate koja je gotova za tren, do sočne pite ili pak aromatičnih rolica, u ovom slasnom editorijalu donosimo prijedloge finih i ukusnih jela koja s lakoćom možete pripremiti kako biste najbolje iskoristili kraj ljetne sezone.
PITA S PUNJENJEM OD PATLIDŽANA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....