Kada smo svojevremeno posjetili pansion i restoran Mamica u Puščinama u Međimurju, vlasnica i chefica Sandra Nedeljko s nama je podijelila recept za piletinu s mlincima, trgance i knedle, ali i sočnu, slatku žemljenjaču. U pitanju je starinski desert za jelo koje se radi od starog kruha, najbolje starih bijelih žemljica koje se zatim umaču u mlijeko te začine dodacima kao što je rum i voće po želji.
Volimo je s pokojom grožđicom i posipanu s malo šećera u prahu, a odlična je i uz žlicu slatkog tučenog vrhnja aromatiziranog, primjerice, vanilijom, kavom ili čak dobrim orašastim maslacem. Dobra ideja je i karamela, a najjednostavnija umutiti džem od marelice s malo vode, dobro zagrijati pa preliti preko komada žemljenjače.
Osim što je jednostavan za pripremu, ovaj desert neće vas koštati više od 20-ak kuna i dobra je opcija kada vam se jede nešto slatko, a nemate previše vremena za pripremu niti namirnica na izbor.
"Nikad se kod nas nije bacala hrana, a naše su bake znale kako iskoristiti i posljednji komadić. Tako je i nastala ova torta", objasnila nam je pri našem posjetu Sandra Nedeljko.
Recept potražite u nastavku.
Trebat će vam:
(kalup za tortu promjera 32 cm)
1 stari bijeli kruh
mlijeko cca 0,50 l
1 jaje
rum 0,05l
vrhnje za kuhanje 0,15 l
šećer 0,05 kg
voće po želji
Priprema:
Stari kruh narežemo na kockice. Prelijemo ga mlijekom i rumom i pustimo da omekša. U kruh dodamo šećer i na kockice narezano voće i posložimo u kalup. Razmutimo jaje s vrhnjem za kuhanje i prelijemo smjesu. Zapečemo u pećnici (180 C cca 20 minuta). Prije posluživanja posipamo šećerom u prahu.