IDEJE ZA RUČAK

Od variva s junetinom i pašta fažola do juhe s heljdom i gulaša s lignjama, ovaj tjedan kuhamo zasitna jela na žlicu

Osim jela na žlicu, na meniju je i jedna salata, pizza i jelo koje Britanci obožavaju, jako je ukusno, a tako jednostavno za pripremu

Neradni prvi dan u tjednu daje nam mogućnost da se u kuhinji zadržimo nešto dulje pa tako ponedjeljak koristimo za pripremu finog variva od junetine s graškom. Ako vam variva ne ostane i za idući dan, tada pripremite salatu od piletine, a zatim se u srijedu okrenite još jednom dobro poznatom jelu na žlicu - pašta fažolu. Krajem radnog tjedna i dalje uživamo u jelima na žlicu pa su na meniju tako juha od heljde i gljiva i gulaš s lignjama, dok za vikend pripremamo jednostavna, a slasna jela - ljutu pizzu i kobasice s pire krumpirom. Sve recepte potražite u nastavku.

PONEDJELJAK

Bogato, zasitno, a ako napravite dovoljnu količinu bit će dostatno i za ručak za dva dana. Tjedan, pogađate, započinjemo dobrim varivom. Ovo s junetinom i graškom nije previše komplicirano, a baš lijepo grije izvana, ali i iznutra.

VARIVO S JUNETINOM, GRAŠKOM, MRKVOM I MAHUNAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

UTORAK

Nastavljamo u nešto laganijem tonu pa tako drugi dan u tjednu, a prvi radni, za ručak radimo jednostavnu salatu od piletine. U slučaju da više volite koristiti sezonske namirnice, sastojke jednostavno prilagodite onome što ste pronašli na tržnici.

SALATA S PILETINOM

image
Yelenayemchuk/Getty Images

SRIJEDA

Dobar stari klasik bez kojeg zima ne prolazi je i pašta fažol. Mnogima je upravo ovo jelo jedno od omiljenih, a baš kao i svako varivo, napraviti se može u većoj količini pa poslužiti i idućeg dana za ručak.

PAŠTA FAŽOL

image
Ezumeimages/Getty Images/istockphoto

ČETVRTAK

Heljda se odlično slaže s gljivama, a osim što je u toj kombinaciji volimo napraviti kao prilog, odlična će biti i kao juha. Dodajte još malo krumpira i drugo korjenasto povrće, zakuhajte pa poslužite samostalno ili uz krišku kruha.

JUHA OD HELJDE I GLJIVA

image
Olena Beisiuk/Getty Images

PETAK

A kakav bi to tjedan jela na žlicu bio da i za petak nismo pripremili jedno pravo morsko. Ovaj gulaš s lignjama okusom je nešto između dobrog brudeta i malo drugačije pašticade i uvijek kada ga napravimo, iz lonca nestaje nevjerojatnom brzinom.

GULAŠ S LIGNJAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

SUBOTA

Nakon toliko jušnih jela, za vikend smo se odlučili počastiti dobrom kućnom pizzom. Ovog puta dodajemo joj piletinu i na jednu krišku pakiramo kompletan obrok.

LJUTA PIZZA S PILETINOM

image
Alleko/Getty Images/istockphoto

NEDJELJA

Britanci obožavaju kombinaciju kobasica i pire krumpira, a dodaju joj i jednostavan umak na bazi temeljca. Upravo to je i naš prijedlog za malo drugačiji, opušteniji nedjeljni ručak koji će se provjereno svidjeti svima za stolom.

BANGERS AND MASH

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. siječanj 2025 11:43