Dolaskom na tržnicu uočit ćete mnoge sorte rajčice. Na svako pitanje "koja je to sorta", starije generacije prodavača bez razmišljanja odgovorit će da su to starinske sorte rajčica koje su nekad davno uzgajali njihovi bake ili djedovi i da se sjeme, sadnice, prenose s generacije na generaciju. Nastale su križanjem više sorti koje u našim krajevima daju dobar prinos i vrlo su ukusne za jelo. I tu je priči kraj, nema imena. Stoga ne čudi da ih neki uslast jedu poput jabuke, jer dozrijevaju sezonski i nisu tretirane kemijskim sredstvima.
Zahvaljujući svojoj boji i brojnim oblicima i sortama, to povrće nalazi mjesto na mnogim tanjurima cijelu sezonu. Rajčica, paradajz, pomidor, tomat ili poma (Solanum Lycopersicum) jednogodišnja je biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Porijeklom je iz Južne Amerike, uzgaja se na svim kontinentima te se upotrebljava i jede svježa, kuhana ili konzervirana. Sam plod može biti raznih oblika - okrugao, obao, kruškast, u obliku paprike, plosnat, srcolik ili naboran. Stoga raspoznajemo više sorti, kao što je šljivar, grapolo, cherry rajčica, campari, volovsko srce, jabučar...
Premda su zahvaljujući raznim mogućnostima uzgoja rajčice dostupne cijele godine, ljeti kad je njihova prava sezona posebno su mirisne, sočne i pune okusa. Odabir između mnogobrojnih sorti nije lak, no ljetne salate, osvježavajuće juhe, složenci, umaci pa i sendviči nezamislivi su bez koje kriške rajčice. Rajčicu ponekad uzimamo zdravo za gotovo upravo zbog njezine dostupnosti i jer se danas koristi u svim oblicima u mnogo jela. Ipak, iskoristite u ljetnim mjesecima njezinu najbolju formu pa je tretirajte kao glavnu namirnicu, a ne samo usputni prilog, na slanim tortama, pitama, složencima, u kombinaciji s ribom ili jajima, u sendvičima...
GALETTE OD RAJČICA S PRŠUTOM I FETA SIROM
ZAPEČENA TJESTENINA PUNJENA RAJČICAMA
PITA OD LISNATOG TIJESTA S RAJČICAMA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....