Piše i snima: Nevena Buljan
Prva asocijacija na jesen za mene je veličanstvena bundeva. Spada u izrazito zdravo i ukusno povrće koje se može pripremati na razne načine: pirjati, kuhati, peći. Sve sorte bundeve su mi ukusne, no tek nedavno sam otkrila i zaljubila se u bundevu tamno zelene kore - kabochu. Meso kaboche intenzivne je narančaste boje te punog, izražajnog okusa. Dovoljno je da je narežete na kriške i pečete u pećnici oko 30 minuta dok ne omekša i dobit ćete nešto što ima okus po najfinijim pečenim kestenima. Zapravo kad malo bolje promislim, u hladnjaku od početka rujna pa do kasnog proljeća gotovo pa uvijek stoji jedna bundeva. Otkrila sam je prije nekih pet godina potpuno sama, nikad mi je nitko nije spremao. I drago mi je. Tko zna, možda bih imala traume od narančastog slatkog povrća koje su nona ili mama trpale u maneštre. Ali ne. Prije bi one rekle da je to hrana za prasce. Čuh to od mnogih naših starih. I dandanas ja jedina u obitelji spremam bundevu, a oni redovno sve pokupe s tanjura, redovno dodajući “malo nam je slatko to povrće”... Kad sam je otkrila dobila je počasno mjesto u mom domu. Ona odlučuje što će biti na meniju u vrijeme hladnih i zimskih dana. Ona me razveseli i oraspoloži dan i počasti kolačem, tjesteninom, rižotom, bruschettama...
Zaista je trpam u sve moguće i nemoguće kombinacije. Najljepše čudo koje sam osmislila s njom su praline i, naravno, nešto što ima veze s čokoladom.
Prije nekoliko mjeseci utrapila sam je ganacheu od bijele čokolade i ljudi su se čudili toj žarko žutoj pralini kad bi je zagrizli. A onda kad sam im otkrila tajnu, bili su oduševljeni. I opet je ona pobijedila. Za "Dobru hranu" sam pripremila četiri bezglutenska jela s kabochom, počevši od salate, rižota od prosa i bundeve, pikantnog hummusa. Zaokružila sam cijeli jelovnik dvjema slasticama, bezglutenskim sočnim medenim kruhom od bundeve i badema te neobičnim čokoladnim pralinama s bundevom i keksima speculoos.
Bezglutenski medeni kolač od bundeve i badema
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....