PROBAJ OVO

Okruglice od teletine i jetrica u batbout pecivu od palente s umakom od vrhnja

 Berislava Picek/Cropix/
Priprema jetrica više ne znači samo prženje na masnoći, već i cijeli niz maštovitih jela poput ovih sendviča

Za okruglice će vam trebati:

300 g telećih jetrica
200 g mljevene teletine
1 veća glavica luka
sol
papar
prstohvat kajenskog papra
žličica češnjaka u prahu
prstohvat cimeta
100 g sitno nasjeckanog špeka
ulje

Za umak:

200 ml vrhnja
100 g majoneze
50 g kapara
2 kisela krastavca
papar

Za batbout peciva:

250 g glatkog brašna
100 g palente
5,5 g suhog kvasca
žlica šećera
250 ml mlake vode
žličica soli

Priprema:

U dublju posudu stavite mljeveno meso, na jako sitno nasjeckan luk, isto kao jetrica i špek. Dodajte začine i sve dobro izmiješate. Pustite da smjesa malo odstoji. U drugu zdjelicu dodajte vrhnje, majonezu, kapare i na jako sitno nasjeckane kisele krastavce pa promiješajte. Začinite i stavite u hladnjak. U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer. Promiješajte i pustite da se zapjeni. U drugu posudu stavite ostale sastojke, dodajte zapjenjen kvasac i umijesite tijesto. Važno je da dobijte glatko homogeno tijesto. Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu, pokrijte krpom i pustite minimalno sat vremena da se udvostruči. Kasnije tijesto razvaljajte na radnoj površini na debljinu oko 1,5 cm i uz pomoć kalupa ili čaše oblikujte mala peciva. Tijesto posložite na kuhinjsku krpu koju ste prekrili s malo brašna i palente. Pokrijte kada ste gotovi da tijesto odmori još 30 minuta. Zagrijte tavu bez dodatka ikakve masnoće, stavite tijesto na laganu vatru i pecite. Čim na dnu lagano porumeni okrenite ga na drugu stranu, pritom pazite da previše ne stiskate da ne izađe zrak iz njega. Pečeno zamotajte u krpu da bi ostalo toplo i mekano prije serviranja. Pripremljenu smjesu za okruglice oblikujte žličicom i pecite na masnoći. Pecivo prerežite, namažite umakom, stavite okruglice i koju krišku svježeg povrća poput krastavca.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 21:20