DOBRI RECEPTI

OMILJENI PATLIDŽANI: Namaz od patlidžana i rajčica

 Getty Images/iStockphoto
Ljubičasti miljenici!
4 patlidžana
krupna sol
maslinovo ulje
1 konzerva pelata ili 2 velike svježe rajčice
žličica smeđeg šećera
sol
4 režnja češnjaka, naribana
1 žličica mljevene papričice
pola žličice ljute tucane papričice
pola žličice svježe mljevenog kumina
3 žlice limunova soka
50 g pinjola
1 grančica svježeg bosiljka

Homemade pate of eggplant. Paste in glass jar on rustic wooden table. Useful and healthy vegetarian food
Getty Images/iStockphoto

Odrežite vrh i dno patlidžana te guljačem za povrće nekoliko okomitih traka kože ogulite, a nekoliko ostavite. Narežite tako oguljene patlidžane na kolute debele oko 1 cm. Namočite patlidžane u hladnu slanu vodu (2 žlice krupne soli na litru vode) i ostavite najmanje pola sata kako bi patlidžani pustili gorki sok. Isperite ih i dobro osušite. Zagrijte nekoliko milimetara maslinova ulja na tavi i pržite patlidžane dok ne postanu zlatni s obje strane te ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Na još malo maslinova ulja pirjajte pelate s malo šećera (malo dulje ćete morati pirjati oguljene svježe rajčice) i soli oko pet minuta, a zatim dodajte patlidžane, češnjak, papričice i kumin. Nastavite pirjati, miješajući, dok sva tekućina ne ispari. Dodajte limunov sok i eventualno još malo soli te ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, protisnite smjesu kroz mašinu za mljevenje mesa. Na suhoj tavi tostirajte pinjole dok ne postanu zlatne boje i zajedno s listićima svježeg bosiljka umiješajte ih u samljevene patlidžane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 23:47