4 patlidžana krupna sol maslinovo ulje 1 konzerva pelata ili 2 velike svježe rajčice žličica smeđeg šećera sol 4 režnja češnjaka, naribana 1 žličica mljevene papričice pola žličice ljute tucane papričice pola žličice svježe mljevenog kumina 3 žlice limunova soka 50 g pinjola 1 grančica svježeg bosiljka |
Odrežite vrh i dno patlidžana te guljačem za povrće nekoliko okomitih traka kože ogulite, a nekoliko ostavite. Narežite tako oguljene patlidžane na kolute debele oko 1 cm. Namočite patlidžane u hladnu slanu vodu (2 žlice krupne soli na litru vode) i ostavite najmanje pola sata kako bi patlidžani pustili gorki sok. Isperite ih i dobro osušite. Zagrijte nekoliko milimetara maslinova ulja na tavi i pržite patlidžane dok ne postanu zlatni s obje strane te ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Na još malo maslinova ulja pirjajte pelate s malo šećera (malo dulje ćete morati pirjati oguljene svježe rajčice) i soli oko pet minuta, a zatim dodajte patlidžane, češnjak, papričice i kumin. Nastavite pirjati, miješajući, dok sva tekućina ne ispari. Dodajte limunov sok i eventualno još malo soli te ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, protisnite smjesu kroz mašinu za mljevenje mesa. Na suhoj tavi tostirajte pinjole dok ne postanu zlatne boje i zajedno s listićima svježeg bosiljka umiješajte ih u samljevene patlidžane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....