Tako to radi Carmy

Omiljeni televizijski kuhar "kupio" nas je s ova dva jela, imamo recepte

 Fx/planet/Profimedia
I ovog vam vikenda donosimo dva recepta iz mnogima najbolje serije posvećene hrani svih vremena

Serija "The Bear" jedan je od najvećih televizijskih hitova u posljednjih deset godina. Sve sezone, a dosad su prikazane tri (preciznije, treća je upravo stigla na Disney+ pa se sada mogu pogledati sve dosadašnje epizode) zaradile su hvalospjeve kritičara, okupile milijunsku publiku i donijele nagrade sjajnoj glumačkoj ekipi koju predvode fantastični Jeremy Allen White kao Carmen Carmy Berzatto i Ayo Edebiri kao Sydney Adamu. U postprodukciji je već i četvrta sezona.

"The Bear" je svrstan u komedije iako taj humor nije na prvu loptu, poprilično je mračan i zahtjevan, no vrijedi svake minute vremena pred ekranom. Christopher Storer, autor serije, gledatelje je odveo tamo gdje mnogi vole ići - u svijet gastronomije. Carmy je mladi, iznimno nadaren kuhar koji nakon smrti brata ostavlja posao u finim restoranima s Michelinovim zvjezdicama i vraća se u Chicago da bi vodio obiteljski posao sa sendvičima... Galerija likova je nevjerojatna, priča je prepuna obrata, osjećaja, duhova prošlosti, ljutnje i - kuhanja. Hrana, ne samo slavni čikaški talijanski sendvič s govedinom, ima jako bitnu ulogu, pa iako nije lako odabrati, nakon spomenutog sendviča i braciole, donosimo izbor za nova dva jela iz kuhinje "The Beara".

image
Sergii Koval/alamy/alamy/Profimedia

PILEĆA PICCATA
Trebat će vam:
2 komada pilećih prsa bez kosti
1 ljutika
1 češanj češnjaka
1,5 jušna žlica kapara
80 ml bijelog vina
½ limuna
1,5 dl vrućeg pilećeg temeljca
4 jušne žlice maslaca
2 jušne žlice ulja
sol i papar
½ limuna i nasjeckani peršin za ukrašavanje

Priprema:
Narežite pileća prsa na tanke odreske. Prekrijte ih papirom za pečenje ili plastičnom folijom pa lagano istucite batom za meso (na oko 4 mm debljine). Začinite solju i paprom.

Zagrijte dvije žlice ulja u većoj posudi s debelim dnom ili u tavi, na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pecite dok ne počne dobivati lijepu zlatnu boju s jedne strane (dvije do četiri minute), zatim okrenite i pecite s druge strane još minutu, dvije. Prebacite u posudu i pokrijte te ostavite na toplome mjestu.

Pripremite umak tako da u posudu u kojoj ste pekli piletinu dodate dvije žlice maslaca. Sitno nasjeckajte ljutiku i češnjak i pirjajte na maslacu, potom dodajte kapare i nastavite pirjati dvije, tri minute. Polovicu limuna vrlo tanko narežite pa dodajte u posudu i pirjajte još dvije minute. Dodajte vino i nastavite kuhati dok se umak ne reducira. Ulijte vrući temeljac i preostale dvije žlice maslaca. Posolite i popaprite po ukusu, zatim dodajte malo svježe iscijeđenog soka limuna i pospite peršinom.

Vratite piletinu u umak da se lagano zagrije pa poslužite s pire-krumpirom.

image
Katerina Solovyeva/imagebroker/Profimedia

ŠPAGETI ZA CIJELU OBITELJ
(za 10 osoba)
Trebat će vam:
75 g maslaca
1 luk srednje veličine, očišćen i prerezan na pola
120 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja, plus malo za serviranje
10 češnjeva češnjaka, očišćenih
30 g svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog, plus listovi za ukrašavanje
2 velike konzerve pelata rajčice San Marzano (1,6 kg)
malo usitnjenih ljutih papričica (po ukusu)
1 kg špageta
krupna morska sol, po ukusu
parmezan za posluživanje

Priprema:
U manjoj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu češnjeve češnjaka, kratko pržite pa ubacite nasjeckani bosiljak. Kada počne venuti, a češnjak dobivati boju, maknite s vatre.

Otopite maslac u većoj posudi na srednje jakoj vatri. U posudu stavite luk (ravna strana dolje) i lagano pirjajte dok ne počne dobivati smeđu boju. Dodajte rajčicu pazeći da ništa ne ostane u konzervama, ako treba dodajte žlicu vode. Pirjajte 20 minuta koristeći drvenu kuhaču da zgnječite veće komade rajčice.

U velikoj posudi zakuhajte vodu za špagete i lagano posolite.

Maknite češnjak iz ulja i ulijte ulje u blender, dodajte ljute papričice i kratko izmiksajte. Ulje dodajte rajčicama i pirjajte još 10 minuta. Dosolite ako je potrebno. Skuhajte špagete, a malo prije nego što će biti al dente, izvadite luk iz umaka. Ubacite špagete u umak, pomiješate ih, dodajući vodu u kojoj se kuhalo tijesto dok špageti ne budu kuhani al dente i umak ima željenu gustoću.

Podijelite po tanjurima, pospite s malo bosiljka i naribajte malo sira na svaki te dodajte koju kap maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 10:03