DOBRA IDEJA

Omotajte ih pršutom i poslužite s umakom od maslaca. Na ovaj način pileća prsa ostat će sočna

 Oksanakiian/Getty Images/istockphoto
Umjesto na klasičan način, pileća prsa ovog puta pripremite tako da ih stavite u slanu vodu, a zatim ispečete s pršutom

Trebat će vam:

500 g pilećih prsa bez kostiju i kože

1 l vode

80 g soli

sol i papar

8–12 kriški pršuta

4 žlice otopljenog maslaca

1 režanj češnjaka

1 žlica sitno nasjeckane svježe kadulje

prstohvat mljevene crvene paprike

60 ml suhog bijelog vina

kriške svježeg limuna

Priprema:

Napunite zdjelu litrom tople vode i 80 g soli. Miješajte dok se većina soli ne otopi. Ubacite u vodu pileća prsa i ostavite ih da stoje 15 minuta. Izvadite prsa van, isperite ih hladnom vodom i posušite. Zagrijte pećnicu na 230 °C. Svaki komad pilećih prsa omotajte s 2-3 kriške pršuta, tako da pršut prekrije veći dio piletine. Stavite pileća prsa u jednom sloju u veliku posudu za pečenje. Ravnomjerno ih premažite žlicom otopljenog maslaca. Zatim začinite obje strane pilećih prsa prstohvatom soli i papra, a zatim ih vratite u posudu za pečenje. Pecite u pećnici 18-20 minuta ili dok piletina ne bude pečena i ne postane ružičasta. Nakon što je piletina pečena, izvadite posudu iz pećnice i lagano prekrijte aluminijskom folijom. Pustite piletinu da odstoji barem 5-10 minuta. U međuvremenu, dok se piletina kuha, dodajte preostale tri žlice maslaca u malu tavu za pirjanje s češnjakom, kaduljom i mljevenom crvenom paprikom. Pirjajte na srednje niskoj vatri dok kadulja ne postane lagano hrskava. Polako dodajte bijelo vino i kuhajte još pet minuta. Maknite s vatre. Kad su piletina i umak spremni, ravnomjerno prelijte umak od kadulje i maslaca po pečenim pilećim prsima. Poslužite odmah sa svježim kriškama limuna uz omiljeni prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 04:32