Blagdanski ručak

Osim s narančama, patku možete pripremiti i s ovim voćem, bit će vam možda i još slađa

 Izikmd/Getty Images/istockphoto
Želite li ovog Božića patku pripremiti na malo drugačiji način, dovoljno je napraviti malu izmjenu u sastojcima

Priprema: 40 minuta
Pečenje: 2,5-3 sata
Porcija: 6

Trebat će vam:
1 cijela patka (oko 2,5 - 3 kg)
1 žlica maslinovog ulja
1 naranča
1 jabuka
1 crveni luk
2-3 grančice svježeg timijana ili ružmarina
100 ml bijelog vina ili pilećeg temeljca

Za nadjev:
200 g kruha
100 g suhog voća
1 jabuka
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 žlica maslaca
1 žlica sjeckanog svježeg peršina
1 žličica suhog timijana ili ružmarina
1 jaje
100 ml pilećeg temeljca

Za umak od jabuke:
3 jabuke
2 žlice maslaca
1 žlica smeđeg šećera
100 ml bijelog vina
100 ml pilećeg temeljca
sok od pola limuna

Priprema:

Operite i osušite patku, uklonite višak masnoće i probodite kožu vilicom. Unutrašnjost natrljajte solju, paprom i timijanom/ružmarinom, pa dodajte narezanu naranču, jabuku i crveni luk. Za nadjev popržite luk i češnjak na maslacu, dodajte kruh, suho voće, jabuku, peršin i začine. Prelijte temeljcem, dodajte jaje i ostavite da se ohladi, pa napunite patku. Patku prelijte uljem, stavite u pleh i dodajte vino ili temeljac. Pecite na 180 °C 2,5-3 sata, prelijevajući sokovima. Zadnjih 30 minuta povisite temperaturu na 200 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 07:22