Kada smo nedavno posjetili Vaniu Ardiles Perić, Čileanku hrvatskih korijena, iskusnu slastičarku specijaliziranu za sirove slastice i ime iza Rock Your Greens Instagram profila, među ostalim, otkrila nam je i recept za svoj osvježavajući, ljetni kolač od kivija. Već na prvu, posebno nam se svidjelo to što priprema ne uključuje paljenje pećnice, a kada smo ovu slasticu kušali, ostali smo oduševljeni hrskavom podlogom od badema i kokosa te laganom kremom od kivija. Ipak, najveći hit pri kušanju bio je element koji je Vania dodala naknadno, a u pitanju je ukiseljeni kivi.
Osim u slasticama, otkrila nam je, odlično se slaže i uz slana jela pa svakako savjetujemo da se okušate u pripremi. Iako na prvu može zvučati čudno, vjerujte nam, ovo bi vam moglo biti totalno otkriće. U nastavku ostavljamo recepte za ukiseljeni kivi i kolač, a svakako proučite i Vanijine recepte za kolač od jagoda, sladoled od borovnice i čokoladne, sladoledne sendviče.
SIROVI KOLAČ OD KIVIJA
Za podlogu:
110 g badema
30 g kokosovih pahuljica
limunova korica jednog limuna
30 ml kokosova ulja, otopljenog
15 ml javorova sirupa
prstohvat himalajske soli
Za kremu od kivija:
300 g kivija, oguljenog
80 ml bademova mlijeka
70 g namočenih sirovih indijskih oraščića
30 ml soka limete
30 ml javorova sirupa
45 ml ekstra djevičanskog kokosova ulja, otopljenog
¼ žličice prirodnog ekstrakta vanilije
¼ žličice matcha čaja
Najprije napravite podlogu za kolač tako da u blender ubacite sve sastojke i blendate dok se sve ne sjedini. Zatim smjesu prebacite u jedan veći ili više manjih kalupa i stavite u hladnjak.
Kremu od kivija napravite tako da pomiješate sve sastojke osim kokosova ulja. Kad se sjedine, dodajte otopljeno kokosovo ulje i miješajte nekoliko sekundi. Smjesu izlijte u kalup i ostavite da se smrzne. Kada se stisne, prebacite kremu na podlogu. Ako ste podlogu radili u jednom kalupu umjesto u više manjih, najprije je izrežite na komadiće na koje ćete potom staviti smrznutu kremu. Desert 40-ak minuta prije posluživanja stavite u hladnjak kako bi omekšao i bio lijepe, kremaste teksture kada ga stavite na stol. Ukiseljeni kivi nasjeckajte na komadiće i poslužite uz kolač.
Važno!
Ako koristite kalup za torte umjesto zasebnih kalupa, smjesu za kremu jednostavno izlijte u kalup po kojem ste rasporedili podlogu pa stavite najprije u zamrzivač, a potom u hladnjak. Pri posluživanju režite na klasične kriške. Ovaj desert u hladnjaku može stajati tri dana, a u zamrzivaču još i dulje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....