Mnogo je okusa i aroma "zarobljeno" u omotaču od prhkog, lisnatog, dizanog tijesta ili kora od savijače. Jedno od onih za kojima često posegnemo u ovo doba godina, a koji nam je svojevremeno otkrila naša suradnica Slavica Šagolj, svakako je i recept za pravo jesensko jelo, pitu od gljiva i svinjetine koje ćete obožavati ako nemate ništa protiv ovih namirnica. Recept za ovo slasno jelo, koje spada u kategoriju pita, ostavljamo vam u nastavku.
PITA OD GLJIVA I SVINJETINE S LISNATIM TIJESTOM
Trebat će vam:
500 g svinjskog buta
2 manje glavice luka
1 češanj češnjaka
250 g šampinjona
150 g jablanovača
1 rog paprika
100 g špeka
100 g gaude
300 g lisnatog tijesta
sol
papar
majčina dušica
50 g maslaca
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
U dublju posudu na rastopljeni maslac dodajte sitno nasjeckan luk i pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte češnjak koji kratko pržite. Meso narezano na trakice i špek dodajte na luk. Pržite dok se meso ne karamelizira, točnije dok ne ispari tekućina. Na kraju dodajte na trakice narezanu papriku, gljive i začine. Vrlo kratko popržite samo da se sastojci sjedine. Lisnato tijesto oblikujte uz pomoć noža u trokute ili u oblik gljive uz pomoć krojača za tijesto, posložite na pripremljene sastojke. Lisnato tijesto premažite umućenim jajetom te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 10, 15 minuta dok se ispeče lisnato tijesto.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....