NA ŽLICU

Ova juha od piletine budi sjećanja iz djetinjstva, a bit će prava okrepa za početak tjedna

Tajna dobre pileće juhe sa žličnjacima krije se u raznovrsnom povrću, začinima, piletini, ali i dobro napravljenim žličnjacima


Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 45 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:
4 komada pilećih prsa s kostima
200 g mrkve
3 stabljike celera
350 g luka
2 lista lovora
2 žličice začina za perad
950 ml pilećeg temeljca
1 žličica krupno mljevenog crnog papra
180 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
3 žlice maslaca
240 ml mlaćenice

image
Alleko/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Izrežite piletinu na šest ili osam komada; uklonite i odbacite kožu, ako je ima. Stavite piletinu, narezanu mrkvu, na ploške narezan celer, usitnjen luk, lovor, začine, temeljac i papar u veliki lonac za juhu i dobro miješajte. Zakuhajte pa smanjite temperaturu i pirjajte poklopljeno 30 do 40 minuta ili dok piletina ne omekša. Uklonite lonac s vatre. Izvadite komade piletine iz lonca, a juhu ostavite. Pustite piletinu da stoji dok se dovoljno ne ohladi za rukovanje. Piletinu odvojite od kostiju i narežite na komade veličine zalogaja pa vratite u juhu. Zakuhajte, smanjite vatru i nastavite kuhati. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i peršin u maloj posudi. Dodajte maslac i drobite ga vilicom sve dok smjesa ne počne nalikovati grubom brašnu. Dodajte mlaćenicu, miješajući samo dok se smjesa ne sjedini. Ubacite žlice tijesta za žličnjake u vruću juhu. Poklopite i pirjajte 10 do 15 minuta ili dok knedle ne budu kuhane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:24