Prvotni plan za ovotjedni "Za pod zub" bio mi je napraviti super cimetastu, meku babku, ali kišni dan odnekud mi je donio slatki miris biskvit kolača s jabukama i cimetom, i povratka više nije bilo. Otvorila sam hladnjak, provjerila što sve trenutačno imam i bez čega mogu, tako da uopće ne trebam izlaziti iz pidžame i na kišu, te umutila ovaj sočan, mekan biskvit s jabukama i puno cimeta. Kad kažem puno, moram priznati da mi je u posudu slučajno upalo pola teglice cimeta i tijekom pripreme odradila sam pravu malu akciju spašavanja kolača.
Na kraju je, kao i uvijek, apsolutnom improvizacijom dobiven najbolji rezultat i gotovo pola ove poslastice pojela sam dok je još bila topla. Baš je stvorena za grickanje uz kavu ili čaj, dok sjedite na kauču i gledate novu sezonu nekog napetog true crime dokumentarca. Ili štogod drugo po vašoj želji, bitno je samo da je u barem jednoj ruci topli, slatki kolač. Za balans.
DOBAR JESENSKI BISKVIT
Trebat će vam:
100 g pirova brašna (može i obično bijelo)
2 jaja
150 ml kefira
1 žličica cimeta
2 male domaće jabuke (ili jedna veća)
60 g smeđeg šećera
2 žlice otopljenog maslaca
Za posip:
3 žlice zobenih pahuljica
1 žlica brašna
1 žlica smeđeg šećera
2 žlice maslaca
Za preljev:
3 žlice kefira ili jogurta
1 žličica meda ili šećera u prahu
1 žlica limunova soka
Priprema:
Najprije razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa istucite bjelanjke. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, kefirom, malo soli, cimetom i otopljenim maslacem. Dodajte brašno i pomiješajte. Prema potrebi možete dodati i malo mlijeka, trebate dobiti smjesu malo gušću od one za palačinke. Dodajte i na tanke ploške narezane jabuke, pa još jednom promiješajte. Dodajte snijeg od bjelanjaka i umiješajte laganim pokretima. Prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pospite mješavinom zobenih pahuljica, brašna, šećera i maslaca. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih 10 minuta pa još 10 do 15 na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Prije posluživanja komade kolača poprskajte s malo preljeva ili poslužite bez njega.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....