ZAMIJESI TIJESTO

Iskoristite kišni vikend i ulov s placa, upalite pećnicu i napravite ovu mekanu i sočnu pogaču

 Neja Markičević/Cropix
Focaccia s motivima od povrća ne silazi s vrha ljestvice popularnih kruhova s instagrama posljednje dvije godine

Kruhovi svih oblika, veličina i vrsta zavladali su društvenim mrežama još u doba karantene. Svi smo tada postali majstori pekari, a uzgoj domaćeg kvasca nam više nije potpuna nepoznanica. Jedan od trendova koji se na društvenim mrežama zadržao najdulje je i izrada garden focaccije. Livade, buketi, cvijeće i krajolici našli su svoje mjesto na jednoj od najpoznatijih pogača na svijetu. Osim što mami izgledom, ovaj trend izrade "focaccije s naslovnice" je dobar način kako iskoristiti ostatke povrća, ali i pustiti mašti na volju te probuditi kreativca u sebi. Posebnih pravila nema, rajčice i paprike svih boja mogu poslužiti kao latice i cvijeće, stabljike peršina ili mlade mrkve čine dobru travu, a poigrati se možete i s maslinama, kaparima, ljubičastim lukom, šparogama, ciklom i češnjakom.

image
Neja Markičević/Cropix


Garden focaccia

75 g glatkog brašna
375 g brašna tipa 00
1 čajna žličica soli
8 g suhog kvasca
130 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
400 ml vode

Priprema:

Brašno stavite u veliku zdjelu za miješanje sa solju i kvascem. Dobro pomiješajte kako bi se sjedinilo, zatim napravite rupu u sredini i dodajte 100 ml maslinova ulja i 300 ml vode. Promiješajte i dodajte još vode (više od 100 ml) dok ne dobijete vrlo mekano, ali ne previše ljepljivo tijesto. Mijesite dok tijesto ne bude mekano i elastično. Ako radite s multipraktikom, tijesto mijesite na srednjoj brzini oko 7 minuta, dok će vam “na ruke” trebati između 10 i 12 minuta. Nakon toga ostavite tijesto da se diže sat i pol, ali pripazite da je to mjesto zaklonjeno od propuha! Lagano prstima namjestite tijesto u pleh, premažite ga maslinovim uljem i pustite da se diže još sat vremena. Zagrijte pećnicu na 220°C. Prstima utisnite rupice u tijestu i počnite ga ukrašavati. Zatim pomiješajte 30 ml preostalog ulja s 30 ml vode pa izlijte po cijeloj focacciji. Također, sad trebate dodatno posoliti focacciju. Pecite oko 30 minuta ili dok ne poprimi zlaćanu boju, a focaccia je najukusnija kad se jede vruća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 17:36