Za POD ZUB

Ova tjestenina s tikvicama totalni je hit, uključuje minimalno kuhanja, gotova je u 10 minuta i kremasta je i kad je hladna

Dok pišem ovaj recept i topim se ispred ventilatora, razmišljam koliko je kremasto ovo jelo čak i hladno iz hladnjaka i baš mi se takvo upravo sada ponovno jede

Proteklih tjedan dana štednjak bih uključila samo u posebnim okolnostima, uglavnom za jutarnji matcha napitak, a malo manje za pripremu hrane. Jedan od očitijih razloga su visoke temperature, a drugi je viroza koja me u najtoplijem tjednu dosad zakucala na kauč i tjerala me da se dižem samo kako bih obavila najnužnije stvari.

Sredinom tjedna uhvatila sam se kako maštam o kuhanom obroku, točnije onom prošlotjednom varivu, a onda sam se sjetila ideje na koju sam naletjela nedavno i koja uključuje minimalnu upotrebu štednjaka, a zapravo na kraju ispadne fini, kremasti, utješni obrok. I tako je nastalo ovo jelo. U originalu, koji sam vidjela na portalu Bon Appetit, ova tjestenina radi se na vrlo sličan način, ali se tikvice režu na drugačije, veće komade i kao kremasti mliječni dodatak koriste se krem sir i maslac. Odmah sam znala da su baš te dvije stvari one koje želim promijeniti.

image
Lidija Lončarić/

Budući da se tikvice termički ne obrađuju, htjela sam da komadići budu manji, ali da pri svakom zalogaju ostanu sočni, a htjela sam i da umak bude kremast i bogat, čak i kada dio jela spremim u hladnjak za poslije. I to sam dobila. Ovo jelo doslovno je gotovo u deset minuta, jedino što se kuha je tjestenina, a u nedostatku bolje riječi, zaključit ću samo da je rezultat prekrasan. I to na onaj način da kada isprazniš tanjur i na dnu ti ostane malo umaka, svjestan da si upravo pojeo tanjur tjestenine, poželiš taj umak dodatno pokupiti komadićem kruha. Eto, ovo jelo toliko je prekrasno.

image
Lidija Lončarić/

ČUDESNA LJETNA TJESTENINA

Trebat će vam:

pola veće tikvice

1 limun

oko 100 g grana Padano sira ili drugog sitno naribanog sira po želji

dobro maslinovo ulje

oko 300 g tjestenine

3 žlice mascarpone sira

1 šaka svježeg bosiljka

sol i papar

Priprema:

Tikvicu nasjeckajte na sitne kockice, ubacite je u zdjelu pa začinite solju i paprom. Dodajte polovicu naribanog sira, sok pola limuna i koricu cijelog limuna. Dodajte i 2 - 3 žlice finog maslinova ulja te sitno nasjeckanu polovicu svježeg bosiljka. Sve dobro pomiješajte i pustite sa strane. Tjesteninu skuhajte u vreloj i slanoj vodi. Kada je gotovo kuhana, u posebnu posudicu izvadite 4 - 5 žlica vode i pomiješajte s tri žlice mascarpone sira. Dobro sjedinite kako biste dobili kremasti umak. Iz lonca s tjesteninom izbacite gotovo svu vodu, neka vam ostane samo prst tekućine na dnu. Maknite sve s vatre i u lonac stavite umak od mascarpone sira i tikvice. Dodajte ostatak naribanog sira. Sve dobro promiješajte i pustite da stoji 2 - 3 minute prije posluživanja. Dodajte još malo bosiljka i dodatno začinite prema želji (primjerice, s još limunova soka, neka bude kiselkasto). Poslužite toplo, ali odlično će biti i hladno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2024 16:09