Vrijedi svake minute truda

Ovaj lažni crni rižoto s lignjama toliko je dobar da ćete onaj na koji ste navikli trenutno zaboraviti

Maštanja o jelima od lignji, provodimo u djelo, pa sezonu otvaramo jednim fantastičnim i za oko i za nepce

Primakla nam se sezona liganja, a to samo znači da ćemo ih uskoro češće jesti. Ili se barem tako nadamo, jer im cijena, kao uostalom i drugim namirnicama, prema najavama ide dosta "gore", pogotovo kad se uzmu u obzir vijesti o pretjeranom izlovu i upozorenja o nevelikom ribljem fondu, što ni naše more nije zaobišlo... No, na stranu crni scenariji.

Maštanja o jelima od lignji, provodimo u djelo, pa sezonu otvaramo jednim fantastičnim koje nam je otkrio naš suradnik Zoran Šimunić - Šime u svojoj prekrasnoj i nadasve edukativnoj reportaži s Korčule koju možete pročitati ovdje.

image
Ante Čizmić/Cropix

Jedinstveni recept za pripremu ovog jela pokazala nam je svojevremeno Pilar Olivares González, mlada Španjolka i vrhunska kuharica koja se tada skrasila na Korčuli. Njezin rižoto od liganja bez riže ili, kako ga ona naziva - "lažni rižoto", zahtijeva puno truda i strpljenja da bi bio kao pravi. Ali, isplati se!

Prvo se, naime, radi povrtna baza, tzv. sofrito, koji se dugo kuha - sve se podlije ribljim temeljcem i doda se crnilo. Kada sve uskuha, "blenda“ se u gustu crnu juhu. Samo tijelo lignje mora se izrezati na kockice veličine rižina zrna, potom se naglo prži i podlijeva crnom juhom - okusom i strukturom doista mislite da jedete odličan crni rižot. Sjajno jelo, vrijedi svake minute truda.

image
Ante Čizmić/Cropix

LAŽNI RIŽOTO OD LIGANJA

Trebat će vam:

1 kg jadranske lignje
crnilo sipe ili lignje
1 l ribljeg temeljca
4 kapule
2 režnja češnjaka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1 žlica koncentrata rajčice
50 g staroga kruha
sol i papar
riblji temeljac - recept prema vašem ukusu

Priprema:

image
Ante Čizmić/Cropix

Lignje očistite tako da glave odvojite od tijela, izvadite iznutrice i kost pazeći da se ne ošteti vrećica s crnilom. Oči odvojite od glave i uklonite zub koji se nalazi ispod glave.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Kožu ogulite i nasjeckajte očišćene komade na veličinu zrna riže.

Povrće operite u mlakoj vodi kako bi se uklonile nečistoće te nasjeckajte “brunoise” (male kockice).

Zagrijte tavu s maslinovim uljem. Prvo pržite češnjak dok ne dobije zlatnu boju, a zatim dodajte kapulu i tri vrste paprike. Nakon 30 minuta dodajte 1 žlicu koncentrata rajčice i pržite na ulju kako bi se iskuhao jak okus koncentrata. Povrće pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

image
Ante Čizmić/Cropix

U idućem koraku dodajte crnilo liganja izvađeno prilikom čišćenja - tintu iskuhajte 2 - 3 minute te dodajte riblji temeljac i kruh. Kad prokuha, kuhajte još 10 minuta. Navedene sastojke miksajte pomoću ručnog miksera dok ne dobijete konzistenciju guste juhe.

image
Ante Čizmić/Cropix

U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje dok se ne zadimi, dodajte isjeckane lignje i pržite dok ne počnu pucketati. Dodajte im sad pripremljenu smjesu (gustu juhu) - treba je dodavati i reducirati kako bi se pojačao okus. Smjesu dodajte sve dok lignje ne postanu mekane. Začinite solju i paprom te poslužite.

image
Ante Čizmić/Cropix

Više dobrih recepata s lignjama u glavnoj ulozi pronađite ovdje. Lignje na gospodski, lignje na lešo, lignje pod pekom - tu je za svakog ponešto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 15:05