Slasno i moćno

Ovaj obožavani klasik možete poslužiti u svim svečanijim prilikama, a ne samo za nedjeljni ručak

 Nadiasphototjedni Meni Pečenje/Getty Images/istockphoto
Pečenje s povrćem i pire krumpirom sa slaninom toliko je fino jelo da ga se ne bi postidjeli ni bolji restorani

Trebat će vam:

2 kg teletine u komadu
4-5 mrkvi
2 glavice luka
1 glavica češnjaka
1 komad celera
1 kg krumpira
mlijeko za pire krumpir
50 g maslaca za pire krumpir
sol i papar
100 g slanine
lovorov list
1 žličica sušenog timijana i drugi začini po želji
200 ml bijelog vina
ulje

Priprema:

U veću posudu stavite teletinu, natrljajte je uljem, a zatim i soli i paprom, timijanom i drugim začinima po želji.

U lonac ubacite i dva, tri lovorova lista, očišćenu mrkvu koju ste narezali na komade, luk u većim komadima i glavicu češnjaka koju ste prepolovili. Sve zajedno prelijte s malo ulja i dodajte vino, ubacite i ružmarin i drugo začinsko bilje po želji. Poklopite i pecite 2-3 sata.

Za to vrijeme skuhajte krumpir za pire. Ocijedite i pomiješajte s mlijekom i maslacem, dodatno posolite, a zatim pospite komadićima slanine koje ste prethodno zapekli na tavi. Meso i povrće poslužite uz pire krumpir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 07:14