JESENSKA POSLASTICA

Ovaj recept spominje se od 1784. godine, a sada smo vidjeli i kako mnogima omiljenu poslasticu rade Mađari

Kürtőskalács je ime dobio po mađarskoj riječi kürtő (dimnjak), a specifičan je za Mađare iz Transilvanije

Prošli vikend u Lugu, baranjskom mjestu u kojem najvećim dijelom žive Mađari, održao se Paprikafesta, manifestacija na kojoj se gosti upoznaju s kulturom i običajima Mađara u Hrvatskoj.

Osim nezaobilaznih slanih jela ovog područja, mogle su se probati i tradicionalne mađarske slastice, a jedno od jedna od njih je - kürtőskalács. Zanimljivo je kako je poznati recept za kürtőskalács pronađen još u kuharici iz 1784. godine.

image
Berislava Picek/Cropix

Kürtőskalács je ime dobio po mađarskoj riječi kürtő (dimnjak), jer izgledom podsjeća na dimnjak, a specifičan je za Mađare iz Transilvanije, te je danas popularan u Mađarskoj, Rumunjskoj, ali i Baranji.

Na mađarskom štandu u Lugu tako smo mogli svjedočiti pripremi pravog mađarskog, kako nam lokalci kažu, kurtoša.

image
Berislava Picek/Cropix

Mađarice su već u jutarnjim satima vrijedno pripremale slatko dizano tijesto i omatale ga oko ražnja u obliku stošca, dok je kurtoš majstor ispred slatkog štanda bio zadužen za pečenje.

image
Berislava Picek/Cropix

Peku se, kažu nam, 8-10 minuta prije nego što se uvaljaju u mljevene orahe, šećer ili cimet u prahu.

No kako se radi originalno tijesto za ovaj kolač?

KÜRTŐSKALÁCS

Trebat će vam:
250 g glatkog brašna
1 jaje
30 g otopljenog margarina
1-1,5 dcl mlijeka
1 1/2 žlice šećera
1/3 limunove korica naribana
10 g kvasac
prstohvat soli

Priprema:

Razmutite kvasac sa šećerom, mlijekom i brašnom te ostavite na toplom da se diže. Pomiješajte brašno s kvascem i ostalim sastojcima te izradite glatko tijesto i ostavite da se 20-ak minuta dok se ne udvostruči. Razvaljajte tijesto u krug debljine 0,5-1cm i nožićem izrezujte u krug duguljastu traku. Drvene valjke premažite maslacem i namatajte tijesto vrteći valjak. Nakon što se tijesto namota oko valjka, par puta ga zarolajte po radnoj površini kako bi se rubovi spojili i dobilo ujednačeno tijesto.

image
Berislava Picek/Cropix

Tijesto premažite rastopljenim margarinom (ili maslacem) i posipajte šećerom koji će se tijekom pečenja karamelizirati, sve dok korica ne postane lijepa i hrskava.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 07:34